“Ovo je istorijski dan, FDA je odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih za lečenje koronavirusa”

0
Beta - AP Photo/Evan Vucci, File

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je FDA po hitnom postupku odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih od Covida-19 za lečenje zaraženih koronom.

“Ovo je stvarno istorijski dan. Radi se o moćnoj terapiji koja omogućava transfuzija vrlo jakih antitela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore sa infekcijom. Rezultati pokazuju da je to lečenje izuzetno uspešno”, rekao je Tramp i pozvao ljude koji su se oporavili od Covida-19 da doniraju svoju krv.

Transfuzija plazme koja sadrži antitela omogućava pacijentu da brže eliminiše koronavirus u svom organizmu i da ograniči dodatne simptome.

Iako je ta terapija pokazala određene rezultate, njena tačna efikasnost još je predmet raprave i predstavlja rizik od neželjenih efekata i prenosa infektivnog agensa.

“Plazma od rekonvalescenta verovatno deluje, ali to treba potvrditi kliničkim ispitivanjima, a ne to koristiti kao hitnu terapiju za teško obolele pacijente”, rekao je pulmolog Len Horovic iz njujorške bolnice Lenoks hil.

Horovic smatra da bi bilo efikasnije da se ta plazma daje tokom prvih simptoma bolesti, ali to za sada nije slučaj.

Vašington post je preneo da je više od 70.000 pacijenata već dobilo plazmu od osoba izlečenih od korona virusa.