“Ovo čekanje da se ‘gospodar’ smiluje svom narodu i dodeli mandat vidim kao sneg po kojem je svako od nas ostavio stope”

0
Foto: Profimedia

Mandatar za sastav nove vlade i lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić napisao je u postu objavljenom na Fejsbuk stranici koalicije da nakon više od mesec dana kako su protekli izbori i dalje čeka da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović “smiluje svom narodu i dodeli mandat za sastav nove vlade”.

“Građani Crne Gore su pre nešto više od mesec dana na izborima porazili vlast koja je trideset godina rušila osnovne vrednosti civilizovanog društva koje je Crna Gora baštinila kroz istoriju”, naveo je Krivokapić, a prenose podgoričke Vijesti.

“Da su u tome u dobroj meri i uspeli, potvrdio je i ovaj period od završetka izbora i čekanje da se ‘gospodar’ smiluje svom narodu i dodeli mandat za sastav nove vlade. Kako nikada ništa ne biva bez smisla i promisla tako i ovaj period vidim kao sneg po kojem je svako od nas ostavio stope”, naglasio je on.

Krivokapić navodi da je “sad više nego ikada jasno da je na izborima poražen režim, ali da mnoge njegove tekovine tek treba da budu poražene”.

“Bojim se da je spisak društvenih anomalija toliko dug da Crna Gora nema vremena da rešavanje tih problema odlaže nijedan jedini dan”, tvrdi Krivkopić.

On je naglasio da nova vlast mora drugačije da razmišlja i komunicira, jer ništa neće biti urađeno ako je DPS poražen da bi se očuvao postojeći sistem.

Krivokapić je naveo i da, povodom Zakona o slobodi veroispovesti, “građani Crne Gore slušaju konfuzne izjave predstavnika političkog bloka koji je odmah nakon izbora ugradio rešenje tog pitanja u temeljni sporazum”.

“Poslednjih dana javnost Crne Gore zabavlja se problemom koji to više nije. Mi smo taj problem, a tiče se Zakona o slobodi veroispovesti rešili 30. avgusta i zvanično, nezvanično mesecima ranije, mirnim i dostojanstvenim protestima protiv pravnog nasilja”, napisao je Krivokapić.

Dodao je da je Zakon o slobodi veroispovesti razlog žašto je DPS pao sa vlasti i da se umesto ekonomskih problema koje će doći na naplatu krajem godine, javnost i dalje sluša kontradiktorne izjave o spornom Zakonu.

“Crkva, oštećena strana u ovom slučaju, nije imala primedbe na tu odredbu našeg sporazuma. Zakon o slobodi veroispovesti nije više problem Crne Gore”, saopštio je Krivokpaić.

“Dnevni red svugde postavljaju oni koji vode, rukovode ili vladaju, zato mislim da je besmisleno da je na dnevnom redu u Crnoj Gori i dalje pitanje koje je kandidovala odlazeća vlast, i na njemu polomila zube”, dodaje su objavi.

Predložio je da se na javni dnevni red “ne kandiduju teme koje su veštačke, jer stvarnih imamo na pretek, da se ne širi defetizam ili pesimizam, jer mi nismo pobedili da bi kukali ili međusobno se optuživali, već da bi menjali Crnu Goru”.

“Predlažem da javni prostor obogatimo konstruktivnim raspravama o realnim problemima i tako pošaljemo poruku da i na takav način rušimo izopačeno nasleđe koje nam je ostavio odlazeći režim”, napisao je Krivokapić.

U sporazumu koji su potpisale koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, između ostalog se navodi, da će nova demokratska vlast sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evrospkim standardima, a sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”.

Krivokapić je poručio da Crna Gora “mora hrabro iskoračiti u novu etapu svog razvoja”.

“Jer, iako je u njoj porušeno mnogo, mi imamo neverovatan ljudski potencijal da državu uspravimo i vratimo je onima od kojih je oteta pre trideset godina.