“Ovih dana otkrivamo slučajeve koji ne znaju gde su se zarazili…”: Nesigurno u Pirotu, iako je samo jedan pacijent u bolnici

0
Foto: Profimedia

Zavod za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu saopštili su danas da je epidemiološka situacija nesigurna iako je u tamošnjoj bolnici samo jedan pacijent s koronavirusom.

“Sa ukidanjem vanrednog stanja većina građana je prestala da poštuje mere”, piše u saopštenju.

“Poslednjih nekoliko dana otkrivamo nove slučajeve koji ne znaju gde su se zarazili, što potvrđuje da je virus u populaciji, da prolazi kroz asimptomatske ili blage kliničke forme. Prenosi se prilikom ostvarivanja dužeg kontakta na radnom mestu, u porodici, ali i druženja, kao i okupljanja”, upozoravaju pirotski Zavod i Štab.

Na području Pirotskog Okruga, tokom epidemije je testirano 1.469 uzoraka, a registrovan 121 slučaj pozitivan na koronavirus, od kojih je u Pirotu 88, u Babušnici 21, u Beloj Palanci 11 i u Dimitrovgradu jedan. Čeka se rezultat još 96 uzoraka.

Broj onih koji imaju simptome koronavirusa, a bili su u bliskom kontaktu s laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 400 i oni su u izolaciji.

Zavod i Štab apeluju na građane da poštuju mere prevencije, da se drže podalje od starijih ljudi i hroničnih bolesnika – da ih ne bi zarazili, da svi nose maske i da često peru ruke.

(Beta)