“Ovih dana o zamerkama iz izveštaja EK…”: Dačić najavio razgovor s Mekalisterom o dijalogu vlasti i opozicije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ponovo je danas najavio da će “ovih dana” razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji i o “zamerkama” iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Ponovio je i da “u prvom delu” iduće godine očekuje međustranačke razgovore vlasti i opozicije radi unapređenja izbornih uslova.

Dačić je, na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU), rekao da je članstvo u EU “nesumnjivo opredeljenje” Srbije, “njen strateški cilj i spoljnopolitički prioritet”.

“Svesni smo da u tom procesu postoje brojni izazovi i obaveze, reforme koje moramo da sprovedemo, ali i da je to prevashodno u interesu naših građana”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće predstavljen poslanicima na plenarnoj sednici Skupštine Srbije koja bi trebalo da bude u naredne dve nedelje, pre kraja ove godine.

On je rekao da je jedna od primedbi u tom izveštaju bila “zapaljiv govor protiv političkih neistomišljenika” i najavio da bi uskoro Skupština trebalo da donese “Kodeks o ponašanju”, na kojem se radi.

Govoreći o nekim drugim primedbama iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, Dačić je najavio da će se zakoni donositi u redovnoj proceduri, a samo izuzetno po hitnom postupku, što se već i ostvaruje.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500