“Ovde žrtva koronavirusa broj (taj i taj) iz mesta (tog i tog) neće sedeti…”

0
Beta - AP Photo/Sebastian Scheiner

Na Trgu Rabin u Tel Avivu danas je postavljeno 1.019 praznih stolica i na svakoj po jedna ruža u znak protesta zbog politike Vlade Izraela u krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

Na svakoj stolici je postavljena poruka: “Ovde žrtva koronavirusa broj (taj i taj) iz (ime mesta) neće sedeti, neka sećanje na njih bude blagosloveno”.

Organizatori instalacije, pokret Stojimo zajedno za socijalnu pravdu, izjavili su za izraelske medije da su prazne stolice iskorišćene da se skrene pažnja na prazna mesta za stolom tokom predstojećih verskih praznika i da se pozove na javnu istragu onoga što je ocenjeno kao loše rukovođenje pandemijom.

Direktor pokreta Alon-Li Grin izjavio je da država nema planove da se pozabavi tim problemom i da  je došlo do kolapsa zdravlja stanovnika, te da je zato potrebno osnovati komisiju za momentalnu istragu.

U izjavi za TV Kanal 12 organizatori su rekli da je “jedna stolica za svaku osobu za koju je trebalo vlada da se brine, ali ju je umesto toga napustila”.

Ministarstvo zdravlja je u subotu objavilo da je broj preminulih od novog virusa premašio 1.000.

Time je Izrael postao 49. zemlja u svetu u kojoj se to desilo.

Identitet većine žrtva nije objavljen van mesta u kojima su živele, a zna se samo za neke priče.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je sinoć da će od večeras u 19.00 do 5.00 sati biti na snazi policijski čas u 42 grada gde je zabeležen nagli skok zaraženih koronavirusom.

Stanovnicima tih naselja neće biti dozvoljeno da se udaljavaju više od 500 metara od svojih domova, a biće zatvorene škole i firme koje nisu od vitalnog značaja, a javna okupljanja ograničena.

Nove mere su uvedene manje od dve nedelje pre početka jevrejske Nove godine ali se ne zna dokle će važiti.

U Izraelu je zabeleženo skoro 130.000 slučajeva zaraze sa oko 26.000 još uvek aktivnih.

Odnedavno se dešava da u jednom danu broj testova pozitivnih na korana virusa premašuje 3.000.

Širenje zaraze izazvalo je zabrinutost da će Izrael biti primoran da uvede izolaciju širom zemlje tokom verskih praznika kada se okupljaju porodice i kada se putuje ali se od toga odustalo, pod pritiskom političara iz religioznih partija.

Uvođenje policijskog časa, čiji je početak planiran za danas, u međuvremenu je odložen za sutra.