“Ovde i vakcinacija zavisi od toga ko je na vlasti”: Dr Predrag Kon o gripu i vakcinama – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto Igor Pavićević

U ovim mesecima svake godine virus gripa je jedna od glavnih tema, ne samo u medijima i kod lekara, već i u svakodnevnim razgovorima. I to je povod za intervju sa dr Predragom Konom, jednim od naših najistaknutijih epidemiologa i stručnjaka za grip iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ali osim gripa, još su dva povoda: deset godina od velike pandemije iz 2009. godine i knjiga “Grip” koju je je Kon, rukovodilac grupe za suzbijanje poslednje pandemije gripa, napisao sa epidemiologom profesorom dr Zoranom Radovanovićem.

O virusu gripa, njegovim epidemijskim potencijalima u ovom veku, lečenju i lekovima protiv gripa, vakcinisanju i drugim merama za njegovo suzbijanje dr Kon je pričao za Nedeljnik.

“Kod nas postoji opšte nepoverenje prema bilo čemu što se sistemski sprovodi. To ko je na vlasti moralo bi biti potpuno svejedno… A to se u toku pandemije nije tako pokazalo”, rekao je Kon a potom objasnio:

“Bio je različit odziv u Skupštini pri vakcinaciji protiv pandemijskog gripa, zavisi od poslanika, ko je u kojoj je grupi. Ako je njegov lider bio protiv vakcinacije, većina je nevakcinisana. I to je bio pokazatelj neshvatanja, društvena svest nije doprla do svakog. Oni javno nikad nisu pozvali svoje istomišljenike protiv vakcinacije, ali bilo je izjava “Neću da primim Miškovićeve vakcine”. Takva vrsta prozivke je nešto što je sa moje strane zapamćeno kao najgore što je moglo da se desi u Skupštini po pitanju zdravlja”, rekao je Kon.

CEO INTERVJU U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 31. OKTOBRA ILI NA NOVINARNICA.NET.