“Ovaj čovek će nas pobiti sve”, ili kako je Donald Tramp koronavirus pretvorio u nacionalističku stvar (u Evropi neprijatno iznenađeni, u SAD besni)

0
Foto: Profimedia

Donald Tramp održao je govor povodom koronavirusa i tom prilikom saopštio je da obustavlja letove od Evrope ka Sjedinjenim Američkim Državama u narendih 30 dana. Način na koji je pričao o virusu podsetio je mnoge na način na koji priča o stranim vojskama ili terorističkim mrežama.

Njegovim kolegama u Evropi zasmetao je sadržaj njegovih poruka.

Amerikancima, pak, smeta stil, ili njegov nedostatak.

Čelnici Evropske unije rekli su u četvrtak da ne odobravaju odluku predsednika Trampa da zabrani putovanje iz Evrope u SAD usred pandemije koronavirusa.

U zajedničkoj izjavi, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, rekli su da je izbijanje “globalna kriza koja nije ograničena na bilo koji kontinent i zahteva saradnju a ne jednostrane akcije.”

“Evropska unija ne odobrava činjenicu da je odluka Sjedinjenih Država da uvede zabranu putovanja donesena jednostrano i bez konsultacija”, navodi se u saopštenju.

U Velikoj Britaniji odluku Donalda Trampa sa skepticizmom je primio Riši Sunak, ministar finansija, koji je rekao da “ne postoje dokazi da će intervencije poput zatvaranja granica ili zabrane putovanja imati značajan uticaj na širenje zaraze”.

U razgovoru za BBC, Sunak je sugerisao da Velika Britanija ne razmatra sličnu zabranu, rekavši da sve odluke “u vezi sa zabranom letova uvek vodi nauka”.

Ipak, oštrije reakcije bile su sa one strane Atlantika.

“Ovaj čovek će nas ubiti sve”, napisao je Dejvid Lit, stručnjak za pisanje govora koji je tu dužnost obavljao‚u administraciji Baraka Obame.

“Militaristički, nacionalistički jezik Trampovog govora večeras je upadljiv. Koristi izraze poput strani virus i virus koji je zarobio Kinu i Evropu…”, napisala je Suzan Glejzer, književnica iz Njujorka.

Na društvenim mrežama Trampa zezaju da je napravio krizni štab sa jednim članom, koji je očigledno u nekoj krizi. Taj član, to je on.