„Ova verzija Donalda Trampa će spasiti živote“: Američki predsednik dobio pohvale i „arhi-neprijatelja“ zbog drugačijeg pristupa i ozbiljnosti

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je Amerikancima ponudio nešto što retko vide od njega, kada je na svojoj poslednjoj i najmračnijoj konferenciji za štampu, koja je održana u ponedeljak, govorio o pandemiji koronavirusa.

Tako CNN opisuje poslednje Trampovo obraćanje naciji. Pozitivno iznenađen, kao i većina američkih medija.

Isporučio je neupadljive informacije zasnovane na činjenicama.

Pozvao je na nacionalno jedinstvo i činilo se da želi da pomogne u njegovom stvaranju.

Odustao je od svoje uobičajene navike da mu svako predviđanje bude najbolji mogući ishod situacije praćen neverovatnim superlativima – umesto toga, govorio je o težini krize koja se brzo pogoršava.

Spomenuo je da bi pandemija mogla da se normalizuje u julu ili avgustu, gledajući mnogo duži vremenski horizont od mnogih stručnjaka koji su davali svoja predviđanja.

„Loše je. Loše je“, rekao je Tramp, a zatim otkrio 15-dnevni plan kojim bi kriva novoinficiranih trebalo da se „spljošti“.

„Svako od nas ima ključnu ulogu u zaustavljanju širenja i prenošenja virusa“, rekao je Tramp, pozivajući na nacionalnu odlučnost dok Amerika dublje zalazi u krizu koja će sada definisati i Trampov mandat i njegove nade za budući, ponovni izbor.

Predsednikova promena priče i ozbiljnost dijametralno su suprotni nekim prethodnim komentarima pandemije kada ju je poredio sa gripom i predviđao da će lako nestati.

Trampov umereni nastup bio je najkonvencionalniji trenutak njegovog predsedavanja.

Međutim, biće potrebno više od jedne ozbiljne konferencije za novinare da bi se pandemija preokrenula, piše CNN, a Tramp mora i narednih dana da dokaže da ima fokus i da je u stanju da komanduje složenom mašinerijom savezne vlade i Amerikancima koji stoje iza njega.