Otvorite sve prozore: Lep dan i kvalitetan vazduh narednih sedam dana u Beogradu

1

Posle mnogo buke i mnogo vremena, vazduh u Beogradu je čist. Na AirVisualu, Beograd je konačno u zelenoj zoni, sa dodatkom da je kvalitet vazduha “dobar”. Prognoza je da će u najmanje nedelju do deset dana biti dobrog kvaliteta. To znači da možete slobodno da prošetate i iskoristite lepo vreme za boravak napolju, posebno jer će temperatura dostići i 17 stepeni. Već sutra kreće kiša i pad temperature u narednim danima.

Nažalost, ne mogu svi gradovi u Srbiji da se pohvale dobrim vazduhom, pa su zato u crvenoj zoni i Kosjerić, Niš, Mionica, Bajina Bašta i Valjevo.

Građani Beograda u novembru su saznali da užišu najzagađeniji vazduh na svetu, iako je pitanje od kada se, zapravo, to događa. Aplikacija AirVisual postala je najbolji uzbunivač i meteorolog, a slična uzbuna podignuta je i tokom ovog meseca, kada je danima vazduh bio kritičnog kvaliteta. Kao glavni krivci optuženi su zastareli automobili, tj. izduvni gasovi koje emituju, grejanje na čvrsto gorivo, industrija i okolni rudnici uglja, pre svega EPS, a onda i mala domaćinstva koja se greju “na sve i svašta”.

Među deset nazagađenijih gradova je Skoplje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.