Otvoreno pismo više od 300 lekara: Situacija katastrofalna, tražimo novi Krizni štab

12
Foto: Profimedia/Ilustracija

Grupa od više od 300 lekara okupljenih u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida” u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše “održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

“Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative”, navela je ova grupa lekara.

Kako su istakli, tehnički organizatori su prvi potpisnici proglasa. “Ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa, i on pripada svima nama”, naglasili su inicijatori, dodajući da inicijativa ostaje otvorena za sve lekare koji svojim potpisima žele da pruže podršku nastojanju da se vrati poverenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Otvoreno pismo koje je dosad potpisalo više od 300 lekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije prenosimo u celosti:

“Mi, dole potpisani medicinski radnici Republike Srbije, odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću.

Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Oni su naveli i zahteve:

– Da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala.

– Da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

– Nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

– Da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

– Da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

– Da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

“Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno”, navodi se u otvorenom pismu.

“Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba. Ujedinjeni protiv kovida”, naveli su oni.

12 KOMENTARA

 1. Невероватно! Ботине знају за протесни скуп бесних грађана као узрок новог таласа епидемије, а заборавили ИЗБОРЕ и игре око њих? Е, зато ће се број потписника овога писма повећавати из сата у сат! Свима је политизација епидемије дозлогрдила!

 2. Више нâс изненађени смо видећи на списку и име НН, наше бивше др из дома здравља. Високоумни смо, политички неострашћени и мислимо својом главом. Чудимо се да уместо да ужива у пензији уваљује се у овакав провидан глиб, вероватно под притиском моћног газде у приватном ДЗ (који успут и није др), је променила и своје мождане вијуге и несвесно мења суштину формом (о којекаквим бројевима, лутањима КШ у препорукама…!). Као и сви ДР са списка требали су, пре него се упусте у овакву глупу пропаганду, да проуче све хронолошки избациване релевантне информације, па чак и од нобеловаца и видели би да је ово била непознаница не само за нас него и за читав свет! Најмање што од њих очекујемо је да ако не могу да помогну, не боду клин свима нама, који поштујемо мере, и дивимо се храброј војсци лекара и држави која је логистички све испратила и прати, много боље него богатије земље у свету. Где су били сви ови да списком и својим „знањем“ осуде вандале и рушиоце наших градова (под вођством истих креатора), који су допринели ескалацији ширења вируса! Ми, слободоумни грађани најмање што очекујемо је да нам се сви са списка изине, као и КШ и државном руководству, што у најтежем тренутку, док други неуморно раде они уносе немир, страх и непоштовање.

 3. Da rade svoj posao za koji su se obavezali nebi imali vremena za ove gluposti i nebuloze vec bi kolegijalno dali sve od sebe i pomogli kolegama. Verovatno su to oni koji su bili na bolovanju u onom prvom talasu. Mogu da mislim kakva ce tek biti prica i zavera kad se pojavi vakcina. Prestanite da talasate, badava vam.

 4. Ubodite nekog sa spiska i provucite kroz fejsbuk.Svi su nevidljivi. Ne moraju da budu sa slikom ali oni ne postoje. Nema ni traga od njih.Kako to objasnjavate. U pretrazi bi trebalo da se pojave kao ime ali ih nigde nema.Taj spisak je verodostojan koliko i Vase namere da se digne sve na nivo politike.

 5. U zdravstvu je odavno losa situacija. I to ne samo od ove vlasti. I to ne samo u zdravstvu. Partijski kadrovi raznih boja, bez stvarne strucnosti i ljudskoh kvaliteta. Ta posast je zahvatila sve oblasti drustva. I verovatno su mnogi lekari revoltirani zbog lose organizacije, ali to nije neka vest. Ipak mislim da krizni stab i nije tako lose radio svoj posao. Uostalom tu postoje samo dve kljucne mere, ili sve zatvoriti ili pustiti u razlicitom stepenu. Sad to primenjuju, pa moraju malo i gradjani da se potrude. Uostalom i Svedka je imala slican sistem i sad imaju oko 30% imunog stanovnistva. Ovi lekari sto sad talasaju ne rade to zbog naroda vec zbog sebe. Nisu u ovom deljenju izvukli pozicije pa se nadaju novoj podeli karata…

 6. Politizacija prevršila svaku mjeru.Pa oni su stvarno ko margarin,na svim nivoima,u sve se mešaju.Teško mi je da zamislim kakav će život u Srbiji biti kroz godinu dve.A ni zdravstveni radnici nisu baš cvećke a često im je i etika nepoznati pojam,barem u Toplici.Čast pojedincima ali radno vreme dopodne nesme da se svaki dan skraćuje za pola sata,pa umesto 14.00 ajmo svi kući u 13.30.A to rade..onako iz navike.Teško ovom društvu,ali sami su ga skrojili svojom pasivnošću i svojim glasovima.Uživajte.

 7. Ovo je nastavak kontinuiranog urušavanja sistema poverenja koji direktno utiče n ponašanje naroda. Izvolite u Covid bolnice pa lečite taj narod o kome brinete, dok mi jedva dišemo pod maskama, vizirima i u skafanderima i rukavicama na 30 stepeni.
  I samo jedno odgovorite: kako će narod da se ponaša kada uništite poverenje u sve što kaže bilo ko u ime struke? Da li će ovakva pisma da umire narod ili će da naprave totalni haos i prepune sve naše bolnice?
  Vas to i ne zanima, neće vi da ih lečite. Mi ćemo.

 8. Мислим да је пре свега овим бојкоташима примарно да навуку скафандере и боре се против ковида за људске животе.А Ђиласове теорије завере нек сачувају за неко друго време.

  • А зашто сте ви толико сигурни да међу потписницима нису баш лекари којима су се смучили скафандери?

 9. Ovi “zahtevi” zdravstvenih radnika su toliko politizovani, a kao takvi nemaju smisao! Oni su obučeni da leče, a ne da preispituju odluke upravljanja pandemijom. Ako im situacija ne odgovara, ako ne mogu da odgovore zadatku(ti sa spiska) neka daju otkaze i ustupe mesto onima koji svoj posao vole i spremni su da ga casno obavljaju. Uvek je u zitu bilo kukolja!

  • Nijednog lekara se ne treba odreći ni zbog kakvog političkog stava ako je spreman da obavlja svoju dužnost, a nov krizni treba da pripremi ljude za zatvaranje na jesen inace ćemo na zimu plakati svi, previse su popustili mere i pogrešili pa nek ih zamene…

  • Svi smo svedoci politizacije kriznog staba, i licno imam bliske ljude u zdravstvu koji se svaki dan susrecu sa haosom
   u neuslovima u kojima rade, rizikuju svoj zivot spasavajuci zivote pacijenata obolelih od korone, a ti idi nek te predsednik leci kad ti bude trebalo, posto je on po tebi i njemu najbolji doktor jer on sve zna.
   A kome ce da ustupe mesto, ocito ni ti kao ni predsednik ne zivite u ovoj Srbiji pa ne znas da nam je vecinom ydravstveni kadar otisao iz zemlje jer ovde nisu hteli ni da ih zaposljavaju i ako su i radili godinama su na odredjeno, volontiraju ili na mizernim platama.

Comments are closed.