Otvoreno pismo intelektualaca protiv spomenika Stefanu Nemanji: “Zloupotreba istorije, obesmišljavanje njegovog lika i dela”

4
Maketa budućeg spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Foto: beograd.org.rs

Intelektualci iz različitih oblasti umetnosti i kulture razgovarali su u okviru panel-diskusije “Spomenik” u sklopu Mikser festivala, o podizanju spomenika Stefanu Nemanji na platou ispred bivše Železničke stanice, danas poznatom kao Savski trg.

Oni su tom prilikom došli do važnih zaključaka u vezi sa mogućim posledicama postavljanja tog spomenika, a javnosti su uputili otvoreno pismo, koje prenosimo u celosti.

“Kao što je poznato, u Beogradu se ovih nedelja podiže ogroman, čudovišni spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Za mnoge građane Beograda i Srbije ovaj je spomenik veoma problematičan kako zbog načina na koji je sprovedena procedura odlučivanja tako i zbog finansijskih, kulturoloških, simboličkih i estetskih razloga. Mnogi Beograđani smatraju da će ovaj spomenik još više poniziti i uništiti naš grad svojim neprimerenim proporcijama i mediokritetskim umetničkim shvatanjima, i ukazuju na netransparentne ugovore, nepoznate i politički instruisane učesnike u savetima, neusklađene stavove članova žirija, kao i protivpravno i protivustavno skrivanje finansijskih podataka, proglašenih za državnu tajnu –  iako se radi o javnom spomeniku i javnom budžetu.  

Nije potrebno čekati da se spomenik sklopi do kraja kako bi se sagledala njegova estetska, arhitektonska, urbanistička i umetnička neprimerenost: reč je o neukusu i bahatom ispoljavanju korumpirane moći. Ako bude postavljen, spomenik će čvrsto pozicionirati Beograd na mapi bizarnih mesta u koja se dolaz i zarad izučavanja fenomena urbane disfunkcionalnosti, političke megalomanije i identitetskih praznina.

Pred našim očima odvija se strašna zloupotreba istorije, ličnosti Stefana Nemanje i značenja koje rodonačelnik dinastije Nemanjića ima u srpskoj kulturi, a čija se predstava ovim spomenikom opasno obesmišljava i lišava svoje kulturne matrice, tradicionalnog obrasca, a da ne govorimo o prostoru za savremenu interpretaciju.

Preko tri hiljade građana Beograda i Srbije potpisalo je peticiju kojom se traži obustavljanje radova na postavljanju spomenika a oglasili su se i pojedini stručnjaci  koji su argumentovano i javno iskazali svoje protivljenje postavljanju takvog spomenika, banalizaciji istorije i ruženju grada. Međutim, smatramo da bi bilo neophodno da se u javnosti čuju glasovi onih koji predstavljaju i koji rade u našim najznačajnijim ustanovama kulture i obrazovanja, i koji zastupaju profesionalna udruženja, saveze i organizacije. Svi oni bi trebalo da budu kompetentni i pozvani da iskažu svoja stručna mišljenja i poglede  jer je njihova dužnost i obaveza da svoj grad brane od daljeg urušavanja, da svoju savremenost štite od vulgarnosti i neukusa, a svoju istoriju – od pogrešnih interpretacija i zloupotreba.

prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti

prof. dr Milena Dragićević Šešić, Fakultet dramskih umetnosti, rukovodilacUNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu

Goran Marković, filmski režiser, prof. emeritus, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu

dr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, prof. Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost, Beograd

Mia David, arhitektkinja, prof. Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad

Marko Lađušić, vajar, red. prof. Fakulteta primenjenih umetnosti, Beograd

Dejan Atanacković, vizuelni umetnik i pisac”

4 KOMENTARA

  1. Niko se nije bunio i pisao peticije dok je taj trg bio ruzan, star, zapusten i sramota za Beograd.
    Da li je tada bio na mapi prljavih i ne uredjenih trgova sveta?

  2. Uvek je tako kad je nešto novo.
    Sve one fasade koje danas krase Beograd, nekad su bile sramaota i ruglo vremena u kom su nastajale.
    Problem je što nismo spremni da se menjamo, a jesmo da menjamo i kritikujemo druge!

  3. Vratite nam prugu…Vratite nam koloseke…Uklonite one zgradurine i raselite likove koji u njima žive…Taj prostor neka se parterno uredi kao park…Samo smo mi, u ceo svet, izmestili Glavnu železničku stanicu iz centra grada…Sramota me je…

Comments are closed.