Otvorena samostalna izložba Petra Mošića u Galeriji Lucida

0
Foto: Aleksandra Đurišić

Divna bića Petra Mošića 

U Galeriji Lucida u Beogradu od sinoć je otvorena samostalna izložba Petra Mošića koja nosi naziv “Ta divna bića”. Izložbu će posetioci moći da vide do 28. aprila u Čika Ljubinoj 11.

Ovaj višestruko nagrađivani mladi autor beogradskoj publici predstavio se radovima iz svog novog serijala u kojem se bavi odnosom savremenog čoveka prema životinjama i prirodi uopšte. Propitujući taj odnos, uz oslanjanje na teme i motive kojima se bavio u prethodnim ciklusima, nastao je novi serijal radova koji će publika moći da pogleda do 28. aprila.

“Ta divna bića, te “divne slike” obavijene harmonijom, besprekorne preciznosti, veličanstvene minucioznosti, superiornog i umivenog izraza, empirijski precizne kompozicije, zanatski briljantne izvedbe, dovedene su do savršenstva. Umetnik je izbegao grandiozne formate, kao i banalizaciju tačnosti i vernosti, apsorbovao im je enormnu količinu energije kojom plene,” istakla je Mira Proces, istoričarka umetnosti,, u tekstu kataloga izložbe.

Osim radovima izvedenim tehnikom ulje na platnu, te crtežom, ovu nesvakidašnju postavku čini i jedna instalacija. Reč je o kaputu izrađenom od plišanih zečeva, a koji je inspirisan radom “Svi zečevi idu u raj”.

“Ova instalacija je inspirisana višeslojnim i kompleksnim odnosom čoveka prema životinjama i nastala je u saradnji sa Aleksandrom Đurišić. Kaput je poprilično težak, a sama njegova težina simboliše breme stradalih životinja zarad bahatih i dekadentnih zadovoljstava savremenog čoveka. Čini ga 69 plišanih zečeva koji od davnina imaju puno simbolilčkih značenja. Želeli smo da podstaknemo publiku na razmišljenje o svim mogućim tumačenjima,” rekao je autor izložbe na otvaranju. .

Radno vreme galerije radnim danima je od 12 – 18h, subotom od 9 – 13h. U galeriji je obavezno nošenje zaštitne maske i ograničen je broj posetilaca.