Otvorena poljska vojna bolnica u Novom Pazaru: “Ovde ćemo smeštati lakše i srednje teško obolele pacijente…”

0
(BETAPHOTO/Amela Bajrovic/MO)

Vojska Srbije pripremila je poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa, koja u tom gradu ima ozbiljne razmere.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, za kratko vreme je formirana poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta.

U toj bolnici će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa COVID-19.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić kazao je da će tu lečiti sve pacijente iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

“Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice”, rekao je Jovičić.

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik Predrag Krstić kazao je da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

“U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa ‘crvenom’ i ‘zelenom’ zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika”, naveo je Krstić.

Dodao je da je u toj bolnici trenutno angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

(Beta)