Otvoren treći Međunarodni sajam uvoza u Šangaju

0
Fotografija: CRI

U Šangaju je večeras održana ceremonija otvaranja trećeg po redu Međunarodnog sajma uvoza i Međunarodnog ekonomskog i trgovinskog foruma Hongćiao.

Kineski predsednik Si Đinping je održao govor tokom ceremonije otvaranja. On se okupljenima obratio putem video poziva, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Održavanje Međunarodnog sajma uvoza u predviđenom roku pokazuje iskrenu želju da se podele razvojne prilike sa svetom

Si Đinping je izjavio da Kina trajno unapređuje otvaranje prema svetu, uprkos negativnom uticaju epidemije kovida-19 širom sveta. „Niz mera šireg otvaranja koje sam saopštio na Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza je danas u potpunosti realizovan. U toku prošle godine, brzina rasta kineskog uvoza i usluga je znatno veća od globalnog nivoa, negativni spisak pristupa stranih investicija je smanjen sa 40 na 33, broj pilota zona slobodne trgovine je povećan sa 18 na 21. Generalni plan za luku slobodne trgovine Hainan i plan za dalje širenje reformi i otvaranja u Šendženu su dobro sprovedeni, a zaštita prava intelektualne svojine i visokokvalitetne izgradnje inicijative „Pojas i put“ su ostvarili dobar napredak“, rekao je Si.

Moramo da unapredimo zajedničko otvaranje na obostranu korist. Ova epidemija nas je podsetila da je ljudsko društvo “Zajednica zajedničke sudbine čovečanstva”, u kojoj su jedinstvo i saradnja neizbežan izbor za reagovanje na izazove.

Neophodno je da insistiramo na konceptu zajedničke saradnje i poverenja umesto sumnje, pregovora umesto verbalnog zlostavljanja, kako bismo unapredili privrednu globalizaciju ka otvorenijem, inkluzivnijem i uravnoteženijem smeru.

Potrebno je da promovišemo zajedničko otvaranje kroz saradnju i razmenu. Istorija i praksa nam pokazuju da bi trebalo da povećamo saradnju i koordinaciju suočavajući sa rizicima i izazovima. Razvijene zemlje i zemlje u razvoju trebalo bi da igraju svoje odgovarajuće uloge, da bi smo zajedno unapredili globalni privredni razvoj, naveo je Si.

Nova strategija „dvostruke cirkulacije“ za bolji razvoj Kine i sveta

Si je u govoru naglasio da gledano iz istorijske perspektive, bez obzira na bilo kakve rizike, bilo kakve nesreće i bilo kakve suprotne tokove, ljudsko društvo uvek treba da ide napred i sigurno će uspeti da ide napred. „Generalni trend otvaranja i saradnje svih zemalja nije promenjen. Moramo s rukom u ruci da zajedno reagujemo na rizike i izazove, da zajedno jačamo saradnju i komunikaciju, i da zajedno povećavamo otvaranje prema svetu“, podvukao je Si.

„Velike sile treba svojim akcijama da postave primer, a zemlje u razvoju treba da aktivno igraju važnu ulogu, kako bi se kroz zajedničko otvaranje, zajedničko ispunjavanje obaveza unapredio zajednički razvoj celog sveta“, rekao je Si.

On je istakao da je Kina lansirala novu strategiju „dvostruke cirkulacije“ u pogledu ekonomskog razvoja. Pritom će masovna cirkulacija na domaćem tržištu imati glavnu poziciju, a dvostruka cirkulacija između domaćeg i stranog tržišta međusobno će se dopunjavati. „Ovo apsolutno nije zatvorena cirkulacija na domaćem tržištu, nego je dvosmerna cirkulacija još otvorenijeg karaktera između Kine i ostatka sveta. To će ne samo odgovoriti potrebama Kine za sopstvenim razvojem, već će i dati veće blagostanje narodima širom sveta“, precizirao je predsednik Si.

Kina ima milijardu i 400 miliona stanovnika, od kojih je preko 400 miliona ljudi sa srednjim primanjima, što zemlju čini ogromnim tržištem sa najvećim potencijalom. Očekuje se da će ukupna vrednost uvezene robe u Kinu u narednih 10 godina premašiti 22 biliona američkih dolara.

Pandemija kovida-19 veliki ispit za sve zemlje

Si je naglasio da je kineski narod, zahvaljujući mukotrpnim naporima, postigao značajne strateške rezultate u prevenciji i kontroli epidemije kovida-19. Kineska ekonomija se stabilno oporavlja, ostvarujući pozitivan rast u prva tri kvartala ove godine. U tom periodu, spoljnotrgovinska razmena Kine sa ostatkom sveta porasla je za 0,7 odsto, a iznos iskorišćenih stranih investicija je porastao za 5,2 odsto.

Kineski narod je pružio podršku brojnim zemljama u suzbijanju pandemije i bez rezerve je podelio svoja iskustva i pružao je pomoć koliko je mogao“, podsetio je kineski predsednik u svom video obraćanju na ceremoniji otvaranja sajma.

„Kina je do 20. oktobra pomogla više od 150 zemalja i 7 međunarodnih organizacija. Izvezla je više od 179 milijardi maski, 1,7 milijardi komada zaštitne odeće, kao i više od 543 miliona testova.

Kina će nastaviti da se otvara prema svetu

Kina će i dalje insistirati na principu otvaranja, saradnje, solidarnosti i međusobne koristi i svestrano će raditi na širem otvaranju prema svetu, tako da kinesko tržište postane svetsko, zajedničko tržište za sve nas i na način da svetska zajednica uloži više pozitivne energije“, naveo je Si.

„U proteklih sedam godina, različite slobodne trgovinske zone u Kini su ostvarile primetne rezultate u izgradnji. Kina će i dalje raditi na širem otvaranju na poljima digitalne ekonomije, interneta itd. Pored toga, Kina će podsticati inovacije i razvoj međunarodne trgovine, tj. Kina će i dalje davati podršku stranim preduzećima putem različitih platformi da se razvijaju u Kini“, naglasio je Si.

On je naveo da će Kina i dalje ispitivati potencijal rasta međunarodne trgovine, tako da inostrana trgovina da pozitivan doprinos razvoju svetske ekonomije.

Si Đinping je izjavio da Kina nastavlja da optimizuje poslovno okruženje. Nakon epidemije, Kina je donela različite političke mere kako bi pomogla kompanijama da iskoriste olakšice i jednako tretira sve kompanije registrovane u Kini. Ove godine Kina je primenila Zakon o stranim ulaganjima i povezane prateće propise, čime je nastavila da smanjuje negativnu listu pristupa stranim investicijama. Kina će nastaviti da poboljšava otvoreni i transparentni pravni sistem povezan sa inostranstvom, da pojačava zaštitu intelektualne svojine, da štiti legitimna prava i interese preduzeća koja se finansiraju iz inostranstva i da visokokvalitetnim uslugama stvori bolje okruženje.

Kina takođe produbljuje bilateralnu, multilateralnu i regionalnu saradnju. Kina želi da sa više zemalja pregovara i potpiše sporazume o slobodnoj trgovini po visokim standardima, te da radi na unapređenju da se što pre potpiše regionalni sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu, ali i da se ubrza pregovarački proces o sporazumu o investicijama između Kine i EU i sporazumu o slobodnoj trgovini između Kine, Japana i Južne Koreje.

Takođe, Kina želi da pojača razmenu i uzajamno učenje sa zonama slobodne trgovine visokog standarda širom sveta. Kina će pozitivno doprinositi reformi Svetske trgovinske organizacije, kao i mehanizmima saradnje sa UN-om, G20, organizacijom Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i BRIKS-om. Kina će sa određenim zemljama nastaviti visokokvalitetnu saradnju u okviru “Pojasa i puta” i unaprediće izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, izjavio je predsednik Si.