Otvoren samit G20: Na okupu Tramp, Putin, Tereza Mej, Mohamed bin Salman, Džastin Trudo i Angela Merkel

0
Foto Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp svoj je često grub i agresivni govor zamenio diplomatskim tonom i prijateljskim vibracijama na otvorenju samita G20 u Osaki gde se sastaje sa svetskim čelnicima na koje se okomio samo nekoliko dana ranije.

Očekivanja su da će samitom u Osaki dominirati razlike – od oštrih i jasnih razlika u trgovinskom ratu između SAD i Kine, razlika u pogledu stavova o klimatskim promenama i napetosti u Zalivu s Iranom.

Dok je sedeo na sednici s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je često kritikovao zbog kupovine energenata od Rusije i neuspeha da ispuni obećanje o povećanju izdvajanja za obranu NATO-a, američki predsednik bio je veseo.

“Ona je fantastična osoba, fantastična žena i vrlo mi je drago da je imam kao prijatelja”, rekao je Tramp hvaleći trgovinske odnose između SAD-a i Nemačke.

Očekivano, Tramp je kritičan prema američkom trgovinskom deficitu s Nemačkom. Američki predsednik opet je naglasio da je “Merkel njegova velika prijateljica”.

Istovremeno nije bilo znakova Trampovih primedbi izrečenih ranije ove nedelje da je bezbednosni savez s Japanom u neravnoteži te da, dok bi SAD branio azijsku zemlju, Tokio bi čekao hoće li SAD bio napadnut, a događaje gledao preko “televizora Sony”. Umesto toga Tramp je pozdravio trgovinske veze s Japanom te obećao da slede novi dogovori.

Na putu za samit Tramp se okomio na Indiju zbog “neprihvatljivih” tarifa za SAD, ali u Osaki je obećao “vrlo obuhvatan trgovinski sporazum” s Indijom, na početku susreta s premijerom Narendom Modijem.

Tramp, Abe i Modi čak su imali i trilateralni prvi susret na samom početku zajedničkog samita, koji se čini kao blok protiv Kine.

Kineski predsjednik Si Đinping treba da se sastane s Trampom u subotu na najiščekivanijem događaju na ovogodišnjem samitu. Stručnjaci su podeljeni u pogledu toga mogu li Si i Tramp postići dogovor ili barem pauzu u trgovinskom ratu.

Svetski privredni rast mogao bi se zaustaviti zbog njihovog sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huawei-ju.

Sukob Vašingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Evropska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015, za koji Tramp više ne želi ni da čuje, a kojeg sada želi da se reši i Iran.

Domaćin sastanka G20, Japan, pokušao je da posreduje, ali to mu nije uspelo.

Tramp je ocenio danas, prilikom dolaska na samit G20 u Osaki, da “nema žurbe” u rešavanju tenzija izmedju SAD i Irana, koje izazivaju strah od sukoba u Persijskom zalivu.

“Imamo mnogo vremena. Nema žurbe, koliko god im treba. Uopšte nema hitnosti”, naveo je Tramp posle niza incidenata i uvreda izmedju Vašingtona i Teherana.

On je izrazio nadu da će se situacija popraviti. “Ako se stvar reši, utoliko bolje. Ako ne, čućete”, izjavio je predsednik SAD. Takve pomirljive izjave su u suprotnosti s ratobornim tonom iz prethodnih dana.

Vladimir Putin moći će sa Trampom da razgovara u Osaki jer je predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja sveta i Evropsku uniju.