“Otpustili smo 95 odsto pacijenata, a unutar ovih 5 odsto su neki na intenzivnoj nezi, a neki u Areni”: Institut za reumatologiju se vraća u redovan režim

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov izjavio je da se ta ustanova, koja je funkcionisala kao kovid bolnica, 17. avgusta vraća režimu rada sa reumatološkim bolesnicima.

“Sada je u toku dezinfekcija i čišćenje prostorija, još uvek stoje zidovi koji su deleli zelenu i crvenu zonu i oni će biti demontirani danas. Svi zaposleni su testirani”, kazao je Damjanov danas za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Rekao je da će svi pacijenti koji imaju zakazane preglede za avgust, njih stotinak, moći da na njih dođu, a građani onemogućeni da to učine mogu da se jave službama instituta da im zakažu novi termin.

Damjenov je naveo da je kroz tu ustanovu, gde su bili smešteni pacijenti sa težom kliničkom slikom, prošlo oko 200 zaraženih koronavirusom, a da je 90 njih imalo ozbiljnu upalu pluća.

“Mi smo 95 odsto zbrinutih praktično otpustili. Unutar ovih pet odsto, neki su poslati u “Arenu” (kovid bolnicu) jer su bili dovoljno dobro ali još uvek nisu mogli kući, a tri odsto je prebačeno na odeljenje intenzivne nege”, kazao je Damjanov.

(Beta)