Otkriven prvi spomenik Aleksandru Velikom u Atini

0

U Atini je svečano otkriven prvi spomenik Aleksandru Velikom u prestonioci Grčke, a reč je o projektu koji je trebalo da bude realizovan devedesetih godina, ali se otegnuo do danas u bespućima politike i birokratije, preneo je N1.

Bronzani kipvisok tri i po metra prikazuje mladog Aleksandra na konju i postavljen je u centralnoj aveniji Atine, nasuprot spomeniku Lordu Bajronu.

Gradske vlasti objavile su da je statua bila dovršena 1971, a država ga je kupila 1992, u vreme jačanja nacionalnog sentimenta jer se bivša Jugoslavija raspala i susedna severna država Makedonija ostvarila samostalnost.

Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis insistirao je na činjenici da odluka o postavljanju spomenika “nema nikakve” veze sa sporom o imenu susedne države.

“Odluka o postavljanju spomenika doneta je 2015. To je jednostavno primer kašnjenja u grčkoj birokratiji”, rekao je.

Osim toga, u Atini se decenijama raspravljalo o mestu gde bi spomenik trebalo da bude postavljen.

Aleksandar Veliki rođen je u 4. veku pre Hrista u području Makedonije, danas na severu Grčke. Vladar ratnik osvajao je područja od Afrike do Indije i jedan je od najvećih grčkih junaka.

Atina je decenijama optuživala tadašnju Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da nepošteno želi da prigrabi grčku kulturnu baštinu. Nakon godina rasprava, dve vlade su u februaru postigle sporazum i susedna severna zemlja zove se Severna Makedonija, iako nezadovoljnih takvim rešenjem ima na obema stranama.

U aprilu su vlasti u Skoplju odlučile da preimenuju aerodrom i autoput, koje su se zvali Aleksandar Veliki, kao i fudbalski stadion koji se zvao Filip Makedonski, po Aleksandrovom ocu.