Otići će nam, praktično, svi: “Medicinske sestre pokrivaju po tri radna mesta u ovom trenutku”

2
Foto: Profimedia

U Nemačku će odsad moći da idu lekari i medicinske sestre i bez radnog iskustva, a početna plata će im biti oko 2.000 evra

Time je još više olakšan odlazak domaćih medicinskih radnika iz zemlje, javlja Prva.

Glavni motiv za odlazak su niske plate, ali i nemogućnost napredovanja, preopterećenost poslom. Deo zaposlenih odlazi prvenstveno zbog loše materijalne situacije, nedovoljnih primanja i nesigurnosti, objasnio je predsednik Sindikata zdravstva doktor Zoran Savić gostujući u jutarnjem programu Prva TV.

Osim toga, oni odlaze i zbog nesigurnosti posla i mogućnosti napredovanja u službi, dodao je doktor, prenosi B92.

“Procena fiskalnog saveta je da je od 2015. do 2018. više od 6.000 radnika napustilo Srbiju. To je katastrofalan podatak. Ako se nastavi tim trendom otići će nam, praktično, svi”, kaže doktor.

Dodaje, da iz zemlje najviše odlaze medicinske sestre, potom lekari opšte prakse, ali i lekari specijalisti.

“Iz moje ustanove je pre par meseci otišao specijalista urgentne medicine s 30 godina radnog iskustva. Odlaze uglavnom mladi, ali i iskusni stručnjaci, koji bi trebali da daju svoj maksimalni doprinos u ovoj struci.”

Ovaj problem Hrvatska je rešila uvođenjem dekreta za povećanje plata lekarima, a i Rumunija je povećala plata lekara s 1000 na 2700 evra.

Kako navodi, u ovom trenutku, svaka medicinska sestra ili bar njih 90 odsto radi na dva, tri, pa i četiri radna mesta.

“U ustanovi u kojoj radi ona pokriva tri radna mesta u ovom trenutku. I to je nedopustivo. Jako puno prekovremenih sati. Niti mogu da se plate zato što para nema, niti mogu da iskoriste slobodne dane zato što nema ko da radi. I to je jedan princip spojenih sudova”, navodi Ilićeva.

Odlazak sestara bi, po njoj, zaustavila pre svega manja opterećenost na poslu, pa onda veća zarada.

2 KOMENTARA

  1. Bez brige ima prekvalifikovanih frizerki i kozmeričarki koliko hoćeš. “Lake” su ruke, daju Plazma keks umesto krvne plazme (nije šala) i ko zns šta sve još…

Comments are closed.