Otac preminule dvogodišnje devojčice: Prvi rezultati obudkcije pokazuju gušenje od vode u plućima

1
Foto Profimedia

Prvi rezultati obdukcije su pokazali da se ugušila od vode u plućima, a ostale analize neće biti gotove još za 15 dana, rekao je za Kurir Miroslav Janković iz Rume, otac preminule devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, prenosi N1.

Jovanović je ispričao da je porodica sa dve devojčice, bliznakinje, došla na odmor na Vlasinsko jezero, a da je preminuloj devojčici dva-tri dana ranije curio nos. Njoj je pozlilo u četvrtak uveče oko osam sati, a otac kaže da je dete počelo da se guši i u roku od nekoliko minuta poplavelo.

On je otrčao na recepciju hotela po pomoć, odakle je osoblje pozvalo Dom zdravlja u Crnoj Travi, ali im je rečeno da oni nemaju adekvatno sanitetsko vozilo, a jedini dežurni lekar nije smeo da napušta ordinaciju.

“Kada su iz Zdravstvenog centra Surdulica rekli da nemaju vozilo, oko pola devet supruga je s Milom krenula kombijem ka bolnici, a ja sam ostao s Lenom u sobi. Nisam bio ni sa kim od lekara u kontaktu i ne mogu nikoga da krivim. Dete je još u sobi počelo da se guši i poplavelo u roku od nekoliko minuta, ali davala je znake života. Kad je lekarska ekipa iz ZC Surdulica krenula prema nama, za 12 minuta su stigli do pola puta i sreli se s vozilom u kom je bila supruga s detetom. Lekari su pokušali sve što su mogli, ali je Mila već bila umrla”, ispričao je otac.

Dr Dragan Kitanović, direktor Zdravstvenog centra Surdulica, kaže da je njihova ekipa Hitne pomoći krenula po devojčicu čim su dobili poziv u četvrtak u 20 sati.

“Sanitet je bio opremljen svim neophodnim uređajima i kiseonikom. Lekar i sestra su preuzeli dete, koje je bilo bez srčane akcije i bez disanja, izuzetno bledo i nije davalo znake života. I pored toga lekar je primenio sve mere reanimacije, masažu srca, veštačko disanje, a i nakon toga je konstatovao smrt”, kazao je Kitanović za Kurir.

On dodaje da je izveštaj dostavljen tužilaštvu, MUP-u i zdravstvenoj inspekciji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će do kraja biti ispitana reakcija službe Hitne pomoći u slučaju smrti dvogodišnje devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, preneo je N1.

1 KOMENTAR

  1. Verovatno je devojcica imala sekundarno davljenje s obzirom da je bila na jezeru. Vecina roditelja sigurno nije ni cula da dete moze da se udavi u sobi posle nekoliko sati od kupanja.Treba informisati roditelje.Ja sam cula za to kad su mi deca vec porasla.Bas mi je zao devojcice i roditelja!

Comments are closed.