Osveta je sport u kojem Amerika uvek pobeđuje – Sve o sukobu Irana i SAD u novom Nedeljniku

0
Tanjug/AP Photo/Chris Seward

Ubistvo Kasema Sulejmanija, na prvi pogled, dobrodošlo je svim akterima u bliskoistočnoj drami. Treći svetski rat može da sačeka, ali je frontalni sukob između Irana i Saudijske Arabije, odnosno šiita i sunita sve bliži. Islamski režim u Teheranu živi od političkog teatra, pravljenja Potemkinovih sela i simbola. Njihova osveta za smrt Sulejmanija mora da bude spektakularna i bolna za SAD da bi proizvela željene rezultate na unutrašnjem planu, piše u velikoj spoljnopolitičkoj analizi aktuelne drame Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima.

Smrt Sulejmanija je dobrodošla i za tvrdu, vladajuću, struju unutar režima mula u Teheranu jer je postojala realna opasnost da vođa specijalnih snaga postane predsednik Irana a zatim i njegov vođa po smrti ajatolaha Ali Hamneja. Atentat na Sulejmanija ide naruku zagovornicima nastavka realizacije iranskog nuklearnog programa. I američkom predsedniku Donaldu Trampu se namestila kriza u pravom momentu pred početak izborne godine i procesa za njegov opoziv u Senatu, ali i da definitivno poništi sve što je Obamina administracija uradila na normalizaciji odnosa sa Iranom.

Celu analizu Željka Pantelića čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. januara. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog Nedeljnika

Uz prvi broj Nedeljnika koji izlazi ove godine svi čitaoci će na poklon dobiti knjigu o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Crnoj ruci, tajanstvenoj organizaciji o kojoj su i danas podeljena mišljenja, baš kao i o glavnom njenom junaku čija se senka nadvijala nad Jugoslavijom između dva rata, iako je on izgubio život pre njenog formiranja.