Osude nasilja u Budvi: Uhapšene 42 osobe, povređeno 9 policajaca, zgrada opštine zatvorena…

0
Foto: Profimedia

 Evropska unija (EU), SAD i Velika Britanija su povodom incidenata i nereda u Budvi pozvale političke aktere Crne Gore na uzdržanost i poštovanje vladavine zakona, i zatražile političku zrelost da samostalno nadju održivo rešenje kroz duh uzajamnog poštovanja.

Incidenata zbog preuzimanja lokalne vlasti u Budvi bilo je i danas.

Pripadnici Posebne jedinice policije blokirali su danas zgradu Službe zaštite i spasavanja u Budvi i privedeno je sedam vatrogasaca.

Zgrada Opštine Budva danas je zatvorena za sve osim za specijalne istražitelje koji uzimaju dokumentaciju posle jučerašnjih nereda.

Zbog jučerašnjih nereda u nekoliko crnogorskih gradova gde su građani protestovali zbog sukoba u Budvi, policija je krivično i prekršajno procesuirala 54 osobe, a uhapšena je 41.

U incidentima je povređeno devet policajaca, oštećeno 10 vozila policije, a štete ima i na zgradama Opštine i Centra bezbednosti Budva, saopštila je policija.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da EU pažljivo prati kretanja u Crnoj Gori, a posebno u Budvi.

Po njenim rečima, sve eventualne povrede zakona trebalo bi da rešavaju domaće vlasti, u skladu i s domaćim propisima i s međunarodnim standardima.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Alison Kemp, izrazila je zabrinustost i na Tviteru napisala da je “veoma važno da se protesti odvijaju mirno i u skladu sa zakonom, a da je reakcija vlasti proporcionalna”.

Ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke, pozvala je na izbegavanje nasilja i na konstruktivan dijalog u Crnoj Gori.

“Posle jučerašnjih sukoba ponovo pozivam sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog, da po svaku cenu izbegnu nasilje i rade zajedno kako bi naredni izbori u Crnoj Gori bili uspešni”, navela je ambasadorka SAD na Tviteru.

“Slobodni, pošteni i kompetetivni izbori su temelj demokratije”, dodala je ona.

Vlada Crne Gore je osudila nasilje, ocenivši da je napad na policiju napad na državu.

“Sinoć, ali i danima pre toga, svedočimo direktnim i bezobzirnim primerima protivpravnog i izgredničkog ponašanja pojedinaca i grupa u više crnogorskih gradova”, saopštila je Vlada.

Tokom sinoćnih protesta u nekoliko gradova građani su raznim predmetima gađali policajce koji su odgovorili suzavcem, izvestili su mediji.

(Beta)