„Ostalo je samo da Bogdan počne da pogađa“: Kako je Bogdanović uskočio u novu košarkašku epizodu

0
USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Od dolaska u Atlantu Bogdan Bogdanović je sa klupe uspeo da uskoči u brojna pitanja zainteresovanih novinara, u poslednje napade i odlučujuće šuteve Hoksa, u izjave svog trenera o radnoj etici ekipe i u raspored navijača u Srbiji, tačno pored Denvera.

Sad je ostalo samo da počne da pogađa šuteve onako kako može.

Atlanta Hoksi su prethodne noći poraženi od Klivlend Kavalirsa rezultatom 96:91, u utakmici koja je odlučena u poslednjih nekoliko desetina sekundi. Tim Lojda Pirsa je odlično počeo sezonu, trenutno je na skoru 4-2 i samo Filadelfija, prvoplasirani tim Istoka, ima bolji odnos pobeda i poraza.

Hoksi su pokazali karakter ekipe kada su se „osvetili“ Bruklinu u bek tu bek duelu, nakon prvog poraza koji su doživeli. Igraju veoma brzo, Tre Jang baca bar tri kvoterbek pasa po utakmici, toliko želi da ubrza sve. Neretko šutira sa 10, 12 metara, sve deluje pomalo divlje, ali iz utakmice u utakmicu sve bolje sinhronizovano.

U porazu od Klivlenda, Bogdanović je ušao na teren kao „sedmi igrač“ i od dolaska u tim zabeležio je samo jedan start u prvoj petorci.

S obzirom na težinu njegovog ugovora, američki novinari su zainteresovani da čuju kako je moguće da su Hoksi spremni da daju toliko para za igrača koji će ulaziti sa klupe.

Trener Atlante im je ponudio jedan od odgovora.

„On je naš najveći radnik. Bukvalno moram da ga teram sa terena. Ostane da šutira posle utakmice, igra jedan na jedan sa Brendonom Gudvinom. Ja sedim pored i kažem mu: ‘Skloni se sa terena, čoveče’. Stalno traži neke izazove, bilo koju vežbu koju može da uradi. Odličan je saigrač“, rekao je Lojd Pirs i podsetio na Bogdanov „mamba mentalitet“.

Ipak, to i dalje nije bio dovoljno dobar odgovor na ono što sve zanima – kakva je Bogdanovićeva uloga u timu i zašto na početku sezone nije veća?

„Imamo mnogo igrača koji igraju u visokom tempu i zaista su dobri u tome. Bogi je suprotan. Usporava igru i uvek kreira sebi poziciju za šut ili pronalazi saigrača. Mislim da ima taj balans. On nam daje drugu dimenziju, u ovoj ligi morate imati različito oružje, dubinu kojom ćete praviti probleme rivalima“, rekao je Pirs.

Drugo pitanje koje se na ovom mestu nameće je da li je to ideja menadžmenta koji je Bogdanoviću dao pozamašan ugovor, ali i da li je to ideja igrača koji je, makar se tako pisalo, mogao da ima ulogu u prvoj petorci Baksa.

Bogdanović iz igre na poslednjih pet mečeva ima 21/52, a u šutu za tri poena 16/39 što pokazuje da se još uvek nije najbolje prilagodio i nije pronašao svoju mantru u igri, a ta mantra mu je donela titulu najboljeg strelca Mundobasketa i status jednog od najzahvalnijih šutera u ligi.

„Jedan od teških aspekata u ovom procesu prilagođavanja je to što svi nose maske i što mi je jako teško da razumem šta klupa želi da mi poruči. Kažu mi nešto, ja to čujem kako čujem, pozovem akciju na osnovu toga, pa se kasnije ispostavi da nije to zamišljeno i saigrači me pitaju šta sam to pozvao“, kroz smeh je rekao Bogdanović.

Činjenica da uzima dvocifren broj šuteva po meču, govori u prilog tome da ima važnu ulogu u timu, iako ulazi sa klupe. Naročito jer su neki od tih šuteva u ključnim trenucima utakmice.

„Nije imao niti jednu lošu utakmicu. Loše utakmice nisu ’pogodi ili promaši’. On uzima šuteve, to je deo igre. Kreiranje šuteva i promašivanje istih su deo igre. Verujem u njegov rad. Pohvalio sam ga, mislim da je on naš najveći radnik“, rekao je Pirs.

Čini se da bi do još boljeg statusa u timu Bogdanović mogao da dođe kada šuteve počne da pogađa.

Tada će sve doći na svoje.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!