Osnovao je Ligu šampiona, protivio se političkoj odluci da se Jugoslavija izbaci sa Evropskog prvenstva 1992: Preminuo Lenart Johanson

0
Profimedia

Bivši predsednik UEFA Šveđanin Lenart Johanson preminuo je u 90. godini života.

On je bio na čelu evropske fudbalske federacije od 1990. godine do 2007. godine, a pre toga je radio u švedskom klubu AIK.

Johanson je bio poznat kao nezvanični “otac Lige šampiona”, pošto je ovo takmičenje osnovano za vreme njegovog mandata, i bio je ponosan na to što je postalo.

Bio je je i potpredsednik FIFA, ali je 1998. izgubio kontroverzne izbore od Sepa Blatera.

Iako u Srbiji mnogi misle da je Johanson bio krivac što je fudbalska reprezentacija već okrnjene Jugoslavije izbačena sa Evropskog prvenstva 1992. – koje će kasnije osvojiti naša “zamena”, Danska – legendarni Dan Tana je svojevremeno u velikom intervjuu Nedeljniku posvedočio drugačije.

“Deset puta mi je rekao da mu je najteža odluka u životu bila kad je morao Jugoslaviju da izbaci sa Evropskog prvenstva 1992. To nije bila fudbalska odluka, nego odluka Ujedinjenih nacija, politička, i vlada mu je naložila da to uradi. Zvao me je da mi to javi pre nego što je iko drugi saznao. Istu noć sam zvao Miljana i Batu da im kažem da smo izbačeni. Onda je Miljan reprezentaciju poveo u Švedsku nedelju dana ranije, pre svih”, ispričao je Dan Tana.

Johanson je bio protiv toga, i UEFA je bila protiv toga, to je bila čista politika.

“Pored Lenarta, protiv toga su bili i Egidijus Braun koji je bio predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, Berd Miličip koji je bio predsednik FS Engleske, i Šenez koji je bio predsednik FS Turske, i svi potpredsednici UEFA. Svi oni su imali najveći respekt za jugoslovenski fudbal. Sve su uradili da nam pomognu u tim najtežim danima, ali nisu mogli jer su to bile političke odluke.”