Osmani: Nezavisnost Kosova zahvaljujući Rugovi i Jašariju…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – V.d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani, rekla je danas da bi “sloboda i nezavisnost Kosova bili samo san, da nije bilo rada i odricanja istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i legendarnog komandanta Adema Jašarija”.

Na centralnoj svečanosti povodom 13 godina od proglašavanja nezavisnosti Kosova, ona je u kasarni “Adem Jašari” u Prištini zahvalila “partnerskim zemljama koje su pomogle oslobođenju i izgradnji države” na Kosovu.

“Ovo stanje je ostvareno znojem i mukom svakog od vas, mudrošću generacija lekara, muškaraca i žena koji su pali na ovaj sveti dan. Zahvaljujući vašem vrednom doprinosu, svi smo mi čuvari Kosova. Put kojim smo išli do nezavisnosti zemlje nije bio ni lak ni kratak”, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da Kosovo “mora svakodnevno da se bori da bi se zaštitila sloboda i nezavisnost”.

“Moramo zaštititi ovaj blagosloveni dan od svake oluje. Nema plemenitije ljubavi od one prema našoj domovini”, dodala je ona.

V.d premijera Avdulah Hoti, obraćajući se vojnicima i starešinama BSK, rekao je da su godišnjice, kao ova – proglašenja nezavisnosti Kosova, “skreću nam pažnju na najviše vrednosti patriotizma”.

“U ovim danima obavezujemo se na dug prema svojoj deci, da Kosovo postane mesto ostvarenja snova svake mlade osobe, svakog poljoprivrednika i svih državljana Kosova”, rekao je premijer na manifestaciji.