Osmani: Albanija da bude glas Kosova u međunarodnim organizacijama

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Tirani da bi Albanija trebalo da bude glas Kosova na medjunarodnom planu u onim organizacijama 

“Čitav naš proces izgradnje države bio je težak, ali smo na svojoj strani imali Albaniju. Sada je istina da je Srbija počinila ratne zločine na Kosovu i to je video ceo svet. Da ne bismo dozvolili da se istina preokrene, moramo da stojimo uz Albaniju tako da ona bude naš glas tamo gde mi nemamo priliku”, rekla je Osmani na konferenciji za novinare sa albanskim predsednikom Ilirom Metom.

Zatražila je da albanski parlament usvoji rezoluciju o “srpskom genocidu na Kosovu”.

“Ta rezolucija je usvojena u Skupštini Kosova i mi očekujemo da će Albanija biti druga zemlja koja će to učiniti”, rekla je Osmani.

Ocenila je da je promena granica “opasna avantura” i zahvalila predsedniku Albanije Iliru Meti na kako je rekla, odlučnom stavu protiv takvih ideja. 

“Bez obzira na to koliko mislimo da je ovo mrtva ideja, može se vratiti, pa je važno da na Kosovu i u Albaniji postoji snažan glas protivljenja”, rekla je vršilac dužnosti predsednika Kosova. 

Dodala je da Kosovo i Albanija moraju saradjivati kako bi obezbedili dovoljne količine vakcina protiv korona virusa za svoje gradjane.

Predsednik Albanije je kazao da će Tirana “i dalje podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova”.

Ocenio je da Albanija i Kosovo treba da jačaju saradnju u razmeni znanja ali i po pitanju nabavke vakcina protiv virusa korona. 

“Visoko sam ocenio stav i smirenost svih političkih snaga na Kosovu u ovim važnim trenucima za nastavak funkcionisanja institucija. Jedan od najvažnijih je izazov pandemije kovid19 i ozbiljne posledice koje ima po gradjane Kosova. S tim u vezi, pokazali smo spremnost da sarađujemo kako bismo što lakše prevazišli ovaj izazov”, kazao je Meta.

Dodao je da će poseta Osmani “dodatno ojačati duh saradnje i potvrditi činjenicu da su Albanija i Kosovo garanti mira u regionu”.

U nastavku posete Albaniji, Osmani bi sutra trebalo da se sastane sa predsednikom Skupštine te zemlje Gramozom Rucijem i održi govor poslanicima posle čega je najavljen sastanak sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Za petak su najavljeni saastanci s liderom Demokratske partije Albanije, Ljuljzimom Bašom i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem a na kraju posete Osmani će razgovarati i s bivšim predsednikom Albanije, Saljijem Berišom.

Poseta Tirani prva je poseta inostranstvu aktuelnog vršioca dužnosti predsednika Kosova.