Oslobođenje: “Srbiji nakon završetka eksploatacije ostane sedam milijardi tona otrovne jalovine…”

1
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Predsednik pokreta “Oslobodjenje” Mladjan Djordjević izjavio je da će se od posla sa konglomeratom “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma dodatno obogatiti Aleksandar Vučić i nekolicina ljudi oko njega, a da će Srbiji ostati zatrovane reke, šume, njive i sela.

On je pozvao je predsednika Srbije i ministarku energetike Zoranu Mihajlović da objasne sastav Radne grupe za implementaciju projekta Jadar koji vodi medjunarodni konglomerat Rio Tinto.

“U Radnu grupu za projekat korporacije Rio Tinto ušao je Ivica Кojić, Vučićev šef kabineta, kao i njegov specijalni savetnik Danilo Cicmil. Кako je moguće da se Aleksandar Vučić pretvara da ne zna ništa o ovom štetnom projektu i odgovornost prebacuje na prethodne vlasti, a sada u Radnu grupu koja će sprovoditi projekat stavlja ljude iz svog najbližeg okruženja”, upitao je Djordjević.

On je pozvao Vučića i Zoranu Mihajlović da objasne šta u radnoj grupi traže službenici stranih vlada, diplomate Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Djordjević je pitao da li ministarka u ovom telu zastupa srpske ili američke interese i zašto Srbija ne prati osnovne evropske trendove u oblasti zaštite životne sredine, već se, kako je ocenio “ponaša poput kolonije velikih svetskih korporacija, zanemarujući interese gradjana”.

Djordjević je ukazao da je iz Radne grupe isključena javnost, da nema predstavnika gradjana lozničkog kraja, ekoloških udruženja ili eksperata.

On je podsetio da je planom projekta predviđeno raseljavanje 30 lozničkih sela, da je izvesno “zagadjenje Jadra i Drine, kao i da se očekuje da Srbiji nakon završetka eksploatacije ostane sedam milijardi tona otrovne jalovine”, navedeno je u saopštenju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.