Kolinda je sklonila Tita, a Milanović Tuđmana, Starčevića, Stepinca…:Odoše biste sa Pantovčaka

0
Beta - AP Photo/Roland Zak

Novi hrvatski predsednik Zoran Milanović uklonio je biste hrvatskih istorijskih ličnosti iz predvorja kabineta na Pantovčaku, čime je ispunio obećanje iz predizborne kampanje u kojoj je govorio da bistama nije mesto u predsedničkoj kancelariji već u muzejima.

Kako je prenela agencija Hina, biste znamenitih istorijskih ličnosti su sklonjene prošle nedelje i odložene dok se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju predsedničkog kabineta nalazile su se biste Josipa Juraja Štorsmajera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Štrosmajerova bista biće vraćena Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti, koja je njen vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu kabineta za sada biti spremljene na Pantovčaku.

“S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovaraće se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti”, potvrdili su Hini iz Ureda predsednika.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svoga mandata uklonila bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

(Beta)