Orbanov poraz, “pala” i Budimpešta: Pobeda mađarske opozicije na lokalnim izborima u četiri od pet velikih gradova

0
Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban pretrpeo je prvi izborni poraz nakon dolaska na vlast 2010. godine. Opozicioni kandidati ostvarili su šokantnu pobedu u četiri od pet velikih gradova u Mađarskoj, uključujući i prestonicu.

Novi gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji pobedu je nazvao “istorijskom”. Blagi maniri i liberalni stavovi bivšeg politikologa odveli su ga do 51% glasova ispred bivšeg gradonačelnika Ištvana Tarloša koji je osvojio oko 44%.

Tarlos, koji ima podršku Orbanove desničarske stranke Fides, čestitao je novom gradonačelniku na pobedi telefonom, prenosi Gardijan.

Кaraskoni je izbornu trku u Budimpešti uporedio sa izborima za gradonačelnika u Istanbulu koji su održani u martu, a na kojima je kandidat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana poražen od opozicionog izazivača.

“Istanbul je glasao protiv agresivne neliberalne sile koja je na mnogo načina slična Orbanovom režimu”, rekao je Кaraskoni pre glasanja.

Očigledno je sličan izbor napravila i Budimpešta.

Koliko je ovo veliki rezultat za opoziciju mađarskog premijera pokazuje i to da je Orbanova stranka Fides na prethodnim lokalnim izborima održanim 2014. osvojila četiri od pet najvećih gradova, a opozicija samo jedan.

Sada se situcija potpuno preokrenula.