“Optužnica protiv Asanža je bez presedana i pretnja za sve novinare”

0
Foto: Profimedia

Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ocenio je da optužnica bez presedana protiv Asanža pretnja za sve novinare koji su obaveštavali o delima vlade SAD.

Asanž je, kako kaže advokat Bari Polak, optužen zbog toga što je “ohrabrio izvore da mu pruže istinite informacije”, prenosi AP.

Čitav slučaj preti svim novinarima u obavljanju svog posla, istakao je Polak.

SAD su izdale novu optužnicu protiv Asanža kojom ga terete da je Sjedinjene Države doveo u ozbiljnu opasnost objavljivanjem više stotina hiljada strogo poverljivih dokumenata, uključujući imena poverljivih izvora američkih oružanih snaga.

Američko ministarstvo pravde je protiv Asanža izdalo optužnicu u 18 tačaka.

Kako je preneo AP, u novoj optužnici se, između ostalog, navodi da je Asanž kovao zaveru s bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama, medju kojima su i izveštaji Stejt depatmenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž (47) je trenutno u zatvoru u Londonu pošto mu je Ekvador ukinuo azil i tako onemogućio dalji boravak u zgradi ambasade Ekvadora u Velikoj Britaniji. SAD traže izručenje Džulijana Asanža, navodi AP.