Optuženi za krađu testa za malu maturu: “Uzeo sam samo prazan papir da ga upotrebim umesto toalet papira”

0
Nedeljnik

Mašinista roto štampe I. S., negirao je da je ukrao test iz matematike za malu maturu u junu ove godine.

Tvrdi da je iz štamparije uzeo samo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto tolet papira.

“Nisam kriv, odbijam optužbu u celosti”, rekao je Stamenković na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu a potom detaljno, prvi put izneo svoju odbranu (u tužilaštvu se branio ćutanjem po savetu advokata), prenosi B92.

Ispričao je da je 14. juna prilikom štampanja testova došlo do kvara na mašini i zastoja u radu, kada je, pošto voli da jede, pojeo dva sendviča sa majonezom pa mu je pripala muka.

Kako, prema njegovim rečima, u štampariji Politike AD često nema toalet papira, uzeo je jedan prazan papir kako bi otišao u toalet da povraća.

Na izlazu iz prostorije za štampanje najstarijem policajcu je, kako je rekao, pokazao papir, pa je bio pretresen, nakon čega je otišao u toalet.

Optuženi je rekao da se tamo ispovraćao, obrisao se tim papirom i bacio ga u kantu, pa krenuo nazad. Međutim, kako je mašina bila pokvarena, prebačen je sa kolegom na drugi sprat na štampanje kombinovanih testova.

On je istakao da je bezbednosna situacija u štampariji bila na visokom nivou i da je mobilni telefon ostavio u kabini čim je stigao na posao.

Takođe je naveo svoju procenu, da nije moguće neprimetno izneti test iz matematike u džepu od trenerke jer ima 12 do 16 strana, “pa bi se, kada se savije napravila budža koja se vidi u džepu”.

Po savetu advokata, I. S. nije odgovarao na pitanja tužioca, ali jeste na pitanja sudije.

Sledeće suđenje zakazano je za 8. novembar kada će biti pozvani da svedoče njegov sin i supruga, koji u ovom postupku imaju status privilegovanih svedoka i imaji pravo da odbiju svedočenje u postupku protiv bliskog člana porodice.

Stamenković se brani sa slobode pošto mu je krajem jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor u kojem je bio nešto više od mesec dana.

Optužnicom se tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.

Optužen je da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć društvene meeže Instagram delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

S obzirom da suu testovi iz matematike bili “provaljeni” došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.