Optuženi policajac u slučaju Grocka promenio iskaz, Simonović izneo odbranu

0
Foto: Medija centar Beograd

Vladimir Mihailović, koji je okrivljen da je po nalogu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, danas je, iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz i rekao da je “rešio da otkrije pravu istinu”. Svoju odbranu izneo je i Simonović, javio je N1.

Na suđenju se ponovo nije pojavio Aleksandar Marinković, okrivljen da je bacio Molotovljev koktel na kuću. Njegov branilac je rekao da ne može da ga pronađe i da ga danima traži, a sudija je raspisao poternicu za njim i naložio da mu se momentalno odredi pritvor čim bude bio pronađen.

S obzirom na to da se ne pojavljuje po drugi put na suđenju, sudija je razdvojio njegov predmet, te će se protiv Marinkovića voditi zaseban postupak u odnosu na bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i druge optužene.

Vladimir Mihailović je tokom suđenja rekao da mu Simonović nije tražio da zapali kuću novinara, već da je on sam hteo da mu učini da se Jovanović zaplaši, pošto je protiv njega pisao, kako bi mu onda Simonović uzvratio da mu suprugu, koja je inače kuma Simonovićeve ćerke, prestanu da maltretiraju na poslu.

Okrivljeni policajac je tokom odbrane rekao: “Nije me zanimalo da li Jovanović protiv Simonovića piše istinu ili ne, zanimalo me je samo da učinim nešto Simonoviću da bih pomogao svojoj ženi, da joj bude bolje na poslu.

Mihailović je i okrivio policajce koje nije želeo da imenuje, a rekao je da je reč o visokim zvaničnicima MUP-a, da su mu nudili šest meseci kućnog pritvora i povratak u policijsku službu ukoliko okrivi Simonovića, ali je sada, kako kaže, pošto je uvideo da od tog dogovora nema ništa, nego da učestvuju u neizvesnom suđenju, rešio da otkrije pravu istinu.

Dragoljub Simonović izneo je svoju odbranu, a tokom nje je, između ostalog, nazivao je “osobom s psihološkim problemima”, “nepismenim”, rekao da je “frustrirani dekica bez ikakvog uticaja” i da “nije nikakav novinar”, a da “Žig info” nije medijski portal.

Za sebe je rekao da je i on pisao za stručne časopise, pa se ne smatra novinarom.

Simonović je rekao i da je javna ličnost i da ne “može neki šmoklja da bude predsednik opštine”, a da o njegovoj časti i poštenju svedoči i to što je za njega i partiju SNS “iz godine u godinu glasa sve više građana”.

Simonović je, inače, optužen da je naložio paljenje kuće novinara Jovanovića.

Optuženi Simonović je više puta prozvao i tužioca.

Naime, spočitavajući mu kako ga gleda, da li se smeje, zamerajući mu da se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac.

Simonović je istakao i da posle ovog procesa, “tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac”.

Za svoj odnos s Vladimirom Mihailovićem, koji je okrivljen da je po nalogu Simonovića unajmio ljude i organizovao paljenje kuće, bivši predsednik opštine Grocka kaže da je u jednom kafiću tokom razgvora s njim pristao na ponudu Mihailovića koji se ponudio da “porazgovara sa onima iz Žig infa” koji loše pišu o opštini i Simonoviću, pošto mu je Mihailović rekao da ih poznaje od ranije.

Simonović je priznao da je obećao Mihailoviću da će pokušati da mu unapredi ženu koja radi u opštini i koja je kuma njegove ćerke, zato što, kako je rekao, smatra da je ona vredan i uspešan radnik.

Međutim, Simonović je negirao da je tražio od Mihailovića da se Jovanoviću zapali kuća.

On je rekao i da u Mihailovića nema toliko poverenje da bi to od njega tražio, a da, s druge strane, nema ni razloga da preti Jovanoviću.

Simonović je pitao sudiju: “Da li ja vama ličim na budalu pa da tražim tako nešto od čoveka u koga nemam potpuno poverenje”.

Najveći deo jednoiposatnog Simonovićevog izlaganja odnosio se na prozivke medija.

Govorio je i o tome kako je izložen medijskom linču i kako “Žig info” radi po reketaškom principu – ko im plati, pisaće lepo o njemu.

Sudija je više puta Simonoviću napomenuo da ga ne zanima njegovo mišljenje o medijima, već da pokušava da utvrdi njegovu krivicu.

Međutim, Simonović i njegovi branioci insistriraju da on svoje izlaganje u odbrani iznese do kraja.

Suđenje je nastavljeno posle pauze.