Optužena još jedna aktivistkinja DPS-a: “Uništavali su izbornu dokumentaciju…”

0
Foto: Profimedia

Osnovno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužni akt protiv Milene Orlandić koja je vršeći uvid u izborni materijal u ime Demokratske partije socijalista pokušala da izazove nepravilnost na biračkom mestu i stvori, kako je sumnjala opozicija, uslove za ponavljanje izbora, prenose Vijesti.

ODT Podgorica tereti Orlandić za krivično delo uništavanje dokumenata o glasanju, za šta je zaprećena najblaža kazna – novčana ili zatvor do tri godine.

Orlandić je uhapšena 2. septembra nakon što je u ime DPS-a vršila uvid u izborni materijal Opštinske izborne komisije Podgorica, kada je pokušala da skloni dva kontrolna kupona s biračkog mesta, kako se ne bi slagali s brojem glasačkih listića. Javnosti nije dostupan podatak koliko je bila u pritvoru.

O tome je sačinjen zapisnik koji su potpisali članovi OIK i pozvana policija.

“U ODT-u u Podgorici, povodom navedenog događaja je formiran predmet protiv lica M. O. ODT je Osnovnom sudu u Podgorici podnelo optužni predlog protiv M. O. zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo uništavanje dokumenata o glasanju”, navodi se u odgovoru državne tužiteljke i portaprolke tog tužilaštva Milice Mandić.

Orlandić je optužena u roku od nedelju dana, što predstavlja veoma redak izuzetak u radu tužioca.

Isto tužilaštvo takođe je u hitnom roku podnijelo optužni akt i protiv članice podgoričkog odbora DPS-a Dušice Vulić zbog sumnje da je izvršila krivično delo povreda slobode opredeljenja pri glasanju, saopštila je ranije portparolka ODT-a.

Krivičnim zakonikom je kao najblaža kazna za ovo krivično delo propisana takođe novčana sankcija, a kao najteža zatvor do tri godine.