Optužen za “neuspeh u borbi protiv katastrofe”: Sud naredio istragu protiv dojučerašnjeg francuskog premijera

0
Beta - Thomas Coex, Pool FILE via AP

Francuski specijalni sud naredio je danas otvaranje istrage protiv dosadašnjeg premijera Eduara Filipa i dva ministra zdravlja zbog njihovog upravljanja krizom izazvanom epidemijom novog koronavirusa.

Pacijenti zaraženi koronavirusom, lekari, zatvorsko osoblje, policajci i drugi građani Francuske podneli su prethodnih meseci 90 tužbi Sudu pravde, uglavnom zbog nedostatka maski i druge opreme dok se koronavirus širio Evropom.

Sud nadležan za procese protiv visokih državnih zvaničnika saopštio je danas da je odbacio 44 od 90 tužbi, a da 37 još razmatra.

Devet tužbi koje prema oceni Suda zaslužuju istragu podneto je protiv Filipa, dosadašnjeg ministra zdravlja Olivijea Verana i bivše ministarke zdravlja Anjes Buzin, koja je bila na čelu resora do 16. februara.

Optuženi su za “neuspeh u borbi protiv katastrofe”, a preti im do dve godine zatvora, u slučaju suđenja i osuđujuće presude.

Od brojnih optužbi navedenih u 90 tužbi, sud je samo tu prihvatio.

Nekoliko sati pre objave Suda o otvaranju istrage, vlada na čelu s Filipom podnela je ostavku. Predsednik Francuske Emanuel Makron opredelio se za promene u vladi posle lošeg rezultata njegove centrističke stranke na nedavnim lokalnim izborima.

Makron i Filipova vlada su priznali da je u zemlji bila nestašica maski i da je bilo i drugih loših poteza tokom zdravstvene krize. Vlasti su se našle i na meti kritika da nisu na vreme uvele restriktivne mere.

Dok je predsednik, protiv Makrona ne može biti podneta tužba jer uživa imunitet.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Francuskoj kod više od 166.000 ljudi, od kojih je umrlo gotovo 30.000.

(Beta)