Opozicija u RS najavila krivičnu prijavu protiv Dodika posle priznanja o prisluškivanju: “Ovo je nezabeležen slučaj…”

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj najavili su da će podneti krivičnu prijavu i tužbu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika posle njegovog javnog priznanja da prisluškuje opozicione poslanike.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović najavio je da će ova stranka uputiti tužbu protiv Dodika i svih onih koji nelegalno prisluškuju narodne poslanike, a podnošenje krivične prijave protiv Dodika najavila je i Partija demokratskog progresa (PDP).

Šarović je ocenio da je to nezabeležen slučaj.

“To što se sinoć dogodilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske je dramatičan pečat jučerašnjeg zasedanja. Član Predsedništva BiH je u zvaničnoj instituciji dao priznanje da prisluškuje opoziciju. Čak se javno obratio i ministru unutrašnjih poslova po tom pitanju”, naglasio je predsednik SDS-a.

Šarović ističe da je došlo vreme da sa funkcija odu oni koji varaju, sistemski kradu i nemaju šta da ponude.

“Došao je trenutak da pobede bolji, koji imaju program i projekte i koji su normalni. Vreme je da se okupimo oko jedne šire koalicije i najboljih kandidata i pobeda na lokalnim izborima neće izostati”, rekao je Šarović.

On je dodao da su se tokom vanrednog stanja u RS jedna za drugom redjale afere i da je novac najmanje korišćen za zdravstvo i zaštitu od pandemije, a više za javne nabavke i kupovinu informacionih sistema.

“Javljaju se potencijalno ogromne afere sa poljskom bolnicom i drugim nabavkama. Vidimo da su i brojke zaraženih u Republici Srpskoj dva puta veće nego u Federaciji BiH, a to i laiku izgleda veoma neobično”, ocenio je Šarović.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da mere nisu dale rezulate i da je vanredno stanje samo iskorišćeno za brojne sumnjive poslove.

Govoreći o radu Saveta ministara BiH, predsednik SDS je kazao da je postojeći saziv izvršne vlasti u BiH najgori u istoriji.

“Oni nas iz dana u dan iznenađuju novim personalnim sazivom koji nije kredibilan i nemaju kapacitet da rade uspešno svoj posao, nemaju nikakvih rezulata niti bilo kakve ozbiljne vizije. Smatram da je Savet ministara davno sazreo za rekonstrukciju ili da što pre ode u istoriju”, zaključio je Šarović.

(Beta)