Opozicija govorila o kletvama i velikim grehovima, vlast se krstila, a Amfilohije sa više stotina monaha i sveštenika protestovao ispred skupštine: Kako je proteklo glasanje o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

1
Foto: Tanjug-AP

Pošto je Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona o slobodi veroispovesti, mitropolit Amfilohije poručio je da će nastaviti da se bori ako ga Skupština Crne Gore bude usvojila, prenose Vijesti.

Amfilohije je jutros, pred crnogorskim parlamentom, zajedno sa vladikama Joanikijem i Teodosijem i više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko-primorske protestovao pre početka sednice i poručio da ako “zakoni moderni nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog sveta onda ti zakoni nisu zakon istinske Crne Gore već mogu da se pretvore u bezakonje”.

U međuvremenu se oglasio i Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve koji je uputio podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije u nameri da nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori.

Sinod je apelovao na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernika SPC, i ne glasaju za predlog Zakona o slobodi veroispovesti.

Posle višemesečnih polemike o ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti, članovi Zakonodavnog odbora crnogorske skupštine glasali su da je zakon u skladu sa Ustavom i da Skupština treba da ga usvoji, ali ne i članovi iz redova opozicionog DF-a Veljko Vasiljević i Milun Zogović.

Zogović je poručio da Predlog Zakona o slobodi veroispovesti mora biti temeljno prerađen pa je, prema njegovim rečima, jedino rešenje da bude vraćen predlagaču na doradu jer ima brojne nedostatke.

Neki od njih, kako je kazao, nisu usaglašeni sa Konvencijom o pravima čoveka jer pojam “vera” poistovećuje sa pojmom “veroispovest”, te da je izraz “verska zajednica” u tekstu zakona suviše uopšten.

“Imovina je Mitropolije crnogorsko-primorske i tu je tačka. Sve drugo je otimačina crkvene imovine”, kazao je Veljko Vasiljević iz DF-a.

Marina Jočić je kazala da podržava mišljenje o ustavnosti zakona koje im je dostavljeno u petak, a za koje je kasnije saopšteno da je posledica hakerskog napada.

“Vi ste najveća okupaciona sila koja je u Crnoj Gori vladala. Vama niko ništa ne otima, a vi meni otimate crkcu. Sram vas bilo”, kazala je Jočić.

Ona je imala kratku raspravu sa predsednicom odbora Jovankom Laličić, koja joj je skrenula pažnju da se vrati na temu.

“Ovo nije moja kletva. Ja ne kunem. Ovo je kletva Svetog Vasilija Ostroškog”, rekla je Jočić za vreme čijeg izlaganja se poslanica DPS-a Nada Nenezić prekrstila.

Sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko–nikšićke okupilo ispred zgrade parlamenta da ponovo izrazi protest protiv predloženog zakona o slobodi veroispovesti, a mitropolit Amfilohije koji je pozvao sinoć opozicione poslanike da bojkotuju raspravu i glasanje, danas se predomislio.

Zato je Demokratski front odustao od planirane opstrukcije rada parlamenta i sprečavanje glasanja o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, saopštio je jedan od lidera tog saveza, Andrija Mandić.

“Hteli smo da napravimo bugarsku skupštinu, ona koja ne može da se održi i ne može da donese odluke. Imali smo dovoljno snage, kao nekadašnja Hrvatska seljačka stranka kada je sa pedesetak poslanika napravila razuzdanu opstrukciju i prilsilila moćnu Kraljevinu da prihvati Banovinu Hrvatsku”, objasnio je Mandić.

On je podsetio i na primer Milana Stojadinovića iz 1937 i rekao da je “Milan Stojadinović danas Milo Đukanović”, te da misli da će ovaj zakon proći kao “pismo kroz poštu”.

“I on će proći, ali ne zaboravite, nije prošlo dve godine da je Milan Stojadinović uhapšen a poslanici koji su bili isključeni iz crkve u starim danima molili za zadnju pričest. Veliki greh navlačite na vaše porodice, sve što vam se desi ubuduće možete vezati za ovaj zakon”, rekao je Mandić.

On je poručio poslanicima vlasti da se zahvale mitropolitu Amfilohiju “za ovo šmo smo mi danas ovakvi, inače bi danas ili u četvrtak ovde bilo na desetine hiljada ljudi ispred parlamenta, kao što ih je bilo u Nikšiću isrped Sabornog hrama, i ako se ne bi odustalo od ovog zakona, ovaj parlament bi goreo”.

“Molim i pozivam monaštvo i sveštenstvo da još jednom preispitaju ovu odluku. DF je spreman da strada za našu crkvu, ali ne želimo da neko kaže da želimo jeftine političke poene, da bismo dobili glasove. Vi sada okrećete proklestvo na vas i vaše porodice. To je strašno i opasno. Još nije doneta nikakva odluka, molim vas popričajte sa vašim porodicama i da li je ovo vredno toga”, poručio je Mandić.

On je pozvao kolege muslimanske i katoličke veroispovesti da ne glasaju za zakon.

“Nemojte ove da radite navući ćete veliki grijeh, desiće se mnogo ružnih stvari, desilo bi se i ovog trenutka da nije mitropolita”, kazao je Mandić.

Andrija Popović iz Liberalne partije ocenio je da se ono što je Mandić izneo, u vaterpolu zove “brutaliti” i što je za isključenje bez zamene.

“Ne možemo trpeti zloslutne anateme”, poručio je Popović.

1 KOMENTAR

  1. Veoma mi smeta što u tekstu vladiku i mitropolita Amfilohija oslovljavate Amfilohije, bez imenovanja njegove titule. Nekorektno i neprofesionalno! Ukoliko ne znate njegove zvanične titule mogli ste ih naći na internetu. Možda takvo oslovljavanje govori o vašem stavu vezanom za ovu temu ili vam je možda vladika brat od tetke, pa ga tako familijarno oslovljavate. U svakom slučaju značaj teme ne trpi ovakvo pežorativno izveštavanje!

Comments are closed.