Onlajn predavanja stručnjaka NIS-a za studente: Prilika za razmenu znanja i karijerno usmeravanje

  0
  Bojan Martinović - gostujuće predavanje. Fotografije: NIS

  Kompanije danas imaju jasnu viziju o tome šta univerzitetski resursi mogu da im pruže, a to je, pre svega, pristup ogromnom izvoru znanja i talentovanim pojedincima. Sa druge strane, studenti se „iz prve ruke” upoznaju sa proizvodnim procesima i projektima velikih kompanija.

  Kompanija NIS je 2012. godine započela saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama kroz program „Energija znanja”. U okviru ovog programa svake godine se održavaju gostujuća predavanja stručnjaka NIS-a za studente. Ona su realizovana i tokom pandemije COVID-19, jer se NIS uspešno prilagodio novonastaloj situaciji i usmerio ih u onlajn format.

  Tokom 2020. i u prvoj polovini 2021. godine održano je čak 58 onlajn predavanja za studente pet partnerskih fakulteta kompanije: Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

  Stručnjaci NIS-a onlajn format ocenjuju kao izazovan i donekle otežavajući, jer ne postoji direktna interakcija sa učesnicima i zbog toga je potrebno uložiti mnogo veće napore u toku izlaganja kako bi se zadržala pažnja slušalaca.

  „Međutim, čim su u toku predavanja bila postavljana razna pitanja, to je znak da smo u tome uspeli. Najbolji i najzanimljiviji deo celog izlaganja je bila interakcija sa studentima, njihova pitanja i želja da dodatno nešto nauče, što je naravno bio i cilj kompletnog projekta”, poručuje Marko Gaćinović, inženjer specijalista za rudarski alat i opremu.

  I Bojan Martinović, rukovodilac sektora za tehnologiju proizvodnje nafte i gasa, deli svoje utiske sa predavanja.

  „Ideja mi je bila da umesto pokazivanja case study-ja naučim studente kako da uče, odnosno kako da pronađu literaturu, na koji način da se snađu u onlajn svetu, kako da efikasno čitaju literaturu, jer je to ono što sam primetio da mnogim mladim specijalistima nedostaje kada dođu na intervju”, kaže Bojan Martinović.

  Vesna Karović Maričić, profesorka sa Rudarsko-geološkog fakulteta, ocenjuje da su stručna predavanja sa praktičnim primerima iz oblasti procesa eksploatacije nafte i gasa realizovana profesionalno i na veoma visokom nivou.

  Jelena Komlenac – gostujuće predavanje

  „Naši studenti smatraju da su im stručna predavanja pomogla da bolje razumeju i steknu dodatna znanja iz određenih oblasti inženjerstva nafte i gasa”, navodi profesorka Karović Maričić.

  Sa druge strane, studenti Elektronskog fakulteta u Nišu imali su priliku da prate predavanje na temu digitalnih projekata u NIS-u i unapređenja korisničkog iskustva. Predavači su, između ostalog, studente upoznali sa biznis procesima kompanije, prometom naftnih derivata, kao i transformacijom korisničkog iskustva primenom Drive.Go mobilne aplikacije.

  Pored toga, ove godine održane su i dve HR radionice na temu “Karijerni put – kako do posla?” za studente Rudarsko-geološkog fakulteta i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”. Radionice su obuhvatale segmente kao što su predstavljanje poslodavcu, traženje posla ili prakse i intervju.

  „Neizmerno mi je drago da je ulaganje u mlade i pružanje prilike za prve karijerne korake upravo jedan od prioriteta kompanije NIS. Početak karijere je jedan od važnijih perioda u životu i preloman i izazovni trenutak za mladog čoveka, u kom mu je svaka podrška dobrodošla”, kaže Jelena Komlenac, rukovodilac Sektora za regrutaciju i selekciju u NIS-u.