Oni navike školaraca u Srbiji menjaju nabolje

  0

  Više od 90 nastavnika fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola iz cele Srbije, prisustvovalo je danas edukaciji za devetu sezonu projekta „Zdravo Rastimo“, koji ističe važnost pravilne ishrane i značaj fizičke aktivnosti dece. Njih pet stalo je rame uz rame sa naučnicima iz instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, nutricionistima i ekspertima, i održalo svojevrsni javni čas kojim su poručili da smo, u procesu boljeg tretiranja sopstvenog organizma, svi i dalje učenici u školi od životne važnosti.

  Učesnici koji su se našli u improvizovanim klupama današnjeg „Zdravo Rastimo“ javnog časa bili su: dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Jasna Đukić, nastavnica iz Kaća i predstavnica Društva pedagoga fizičkog vaspitanja Vojvodine; Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Dragan Đorđević, nastavnik iz Kragujevca; Svetlana Mirčić Vukobrat, nastavnica iz Kikinde; Adnan Muškić, nastavnik iz Prijepolja; Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé i Violeta Milošević, nastavnica iz Paraćina (selo Sikirica).

  Govoreći u svetlu projekta o važnim temama poput međuvršnjačke edukacije, sporta, zdravije ishrane, statističkih poređenja i uticaja na šire društvo, učesnici su saželi sve ono što su učili druge, ali i što su sami naučili kao „Zdravo Rastimo“ partneri ili ključni akteri. Tako smo saznali, između ostalog, da je u Prijepolju ceo grad bio uključen u razne projektne aktivnosti; da su se u nekim osnovnim školama, zahvaljujući naporima nastavnika, uvele inovacije u školske jelovnike; da je igra, kao i primenjena nauka, moćan saveznik u motivisanju najmlađih da neguju dobre navike; te da je ova godina pokazala koliko je velika moć međuvršnjačke edukacije, zahvaljujući kojoj je prošle godine došlo do drastičnog povećanja broja učesnika projekta.

  Po rečima nastavnika, mlađi učenici su bili itekako zainteresovani za učešće, zahvaljujući manjem uticaju društva, a većem porodice. Samo neke od konkretnih aktivnosti u okviru projekta bile su kvizovi, takmičenja, krosevi, predstave i izložbe, izrada najlepšeg tanjira ishrane i slično.

  Kao nastavnik u školi, primetila sam da su iz dana u dan vodeći problemi u ishrani školaraca konzumiranje slatkiša i gaziranih sokova u velikim količinama. Zato sam i došla na ideju da radionicama pokušam da deci približim koje namirnice treba izbegavati, ali i da im ponudim odgovarajuću zamenu za njih. Deci ne treba ništa braniti, jer ono što im je zabranjeno još više žele, već ih edukovati i na zabavan način objasniti zašto nešto treba ili ne treba jesti, a onda im pružiti i zdraviju alternativu“, kaže o konkretnom radu na projektu nastavnica Violeta Milošević.

  Projekat koji je, posle 8 godina prerastao u pokret koji ima moć da pokreće dijaloge poput današnjih i ujedinjuje cele lokalne zajednice u borbi za zdraviju budućnost, pokrenule su zajednički kompanija Nestlé i Savez za školski sport Srbije. Cilj je bio da se, kroz učenje o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, a sa nastavnicima fizičkog vaspitanja u glavnoj ulozi, učenicima sedmog razreda od malih nogu objasni koliko je važno da vode računa o sebi.

  Savez za školski sport Srbije je, zajedno sa svojim članicama, u kontinuiranoj kampanji za zdrave životne stilove“, ističe Željko Tanasković. „Ponosni smo na to što se, u protekle četiri godine, broj đaka koji učestvuju u školskim sportskim takmičenjima povećavao iz godine u godinu. Zahvaljujući programima na kojima radimo, vratili smo više od 24.000 učenika na sportske terene, a sve to uspevamo zahvaljujući nastavnicima fizičkog vaspitanja koji uvek nađu način da ih motivišu da budu aktivni“, dodaje on.

  Na osnovu poslednjeg Batutovog istraživanja, koje je deo evaluacije svake sezone ovog projekta, svaki drugi sedmak misli o svom zdravlju prilikom izbora načina ishrane, a skoro 40 odsto njih je svakodnevno fizički aktivno. Da li to znači da je cilj projekta ispunjen?

  Obrazovanje u školi koje smo stvarali zajedno sa partnerima, školama, đacima i nastavnicima poslednjih osam godina nikada ne prestaje. Uvek možemo da idemo korak dalje za svoje zdravlje – ali je najvažnije da postanemo svesni svojih odluka koje na njega utiču. U tom smislu, Zdravo Rastimo je postigao izuzetan uspeh, i mi smo opravdano ponosni. Tome svedoče i brojke – samo prošle godine, zahvaljujući međuvršnjačkoj edukaciji, imali smo značajno povećanje učesnika, na čak 20.000 dece. Najvažnije konkretne i značajne akcije koje motivišu decu dolaze od samih nastavnika u svakoj školi koja je ovaj projekat prepoznala kao ulaganje u zdraviju budućnost“, kaže Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

  Projekat „Zdravo Rastimo“ u novoj, devetoj sezoni obuhvatiće 7.163 učenika sedmih razreda i 15.314 učenika trećeg i četvrtog razreda, u okviru međuvršnjačke edukacije. Tako će ove godine više od 22.000 đaka u 93 škole širom Srbije nastaviti da uče o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti.