“Oni će zaroniti u to more novca”: Italijanske vlasti upozoravaju da je mafija bacila oko na milijarde evra pomoći EU zbog pandemije

0
Profimedia

Italijanski istražitelji upozorili su danas da će pripadnici mafijaških grupa pokušati da dođu do dela od stotina milijardi evra koje Italija treba da dobije iz fonda EU za oporavak posle pandemije koronavirusa.

Dok lideri EU na samitu u Briselu pregovaraju o iznosu i uslovima za pomoć, direktor italijanske istražne agencije za borbu protiv mafije (DIA) Djuzepe Governale rekao je da mafijaši sigurno već prave strategije da dodju do tog novca korupcijom, ili zloupotrebom prespore i krajnje neefikasne birokratije.

“Stotine milijardi evra sliće se u Evropu i Italiju, a mafija neće stajati sa strane i gledati. Mafija će zaroniti u to more (novca)”, kazao je Governale za televiziju RAI.

Nekoliko italijanskih mafijaških grupa često koristi zastrašivanje za sklapanje ugovora o javnim radovima sa lokalnim vlastima.

U šestomesečnom izveštaju za parlament na oko 900 strana DIA je navela da više od 50 opština u Italiji, uglavnom na jugu zemlje, tradicionalnom uporištu mafije, ali i na krajnjem severu, trenutno vode lokalni namesnici, pošto su istražitelji utvrdili da su šefovi mafije imali kontrolu nad izabranim zvaničnicima tih mesta.

Italijanski mafijaši su se proteklih decenija duboko infiltrirali u ekonomiju koja je stagnirala i godinama pre pandemije koronavirusa.

Mafijaši su za to vreme koristili milijarde evra od trgovine kokainom i drugim narkoticima da kupuju oronule hotele, apoteke, restorane, agencije za trgovinu automobilima i prodavnice odeće.

Ndrangeta, najjača mafijaška grupa u Italiji i jedna od najmoćnijih na svetu, ima dobru poziciju da nastavi s masovnom kupovinom, naročito pošto su turizam i maloprodaja teško pogodjeni zatvaranjem zbog koronavirusa.

(Beta)