“One bakljade veoma podsećaju na one koje su ‘SS’ snage preduzimale tridesetih godina plašeći ljude i stvarajući sliku o sopstvenoj snazi…”: Dubravka Stojanović o Danu pobede nad fašizmom

3
Foto: Medija centar Beograd

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je svaka godišnjica pobede nad fašizmom veoma važna zbog neprekidnog podsećanja na jedno veliko zlo, ocenivši da je fašizam još uvek živ i da je “veoma duboko u svim društvima”.

Govoreći o Drugom svetskom ratu u Novom danu TV N1, ona navodi da razaranja u njemu nisu poznavala nikakve granice.

“Bio je to najstrašniji rat do tada. Izgubljeno je oko 50 do 60 miliona života, od čega 25 miliona samo Sovjetski Savez. On spada u totalni rat, rat koji nije poznavao granice fronta i pozadine, gde civili postaju legitimna meta i gde je hrana postala meta. Doneo je sa sobom i posebne vrste zločina, na prvom mestu holokaust i ideju da se izvrši masivni zločin na tako razvijen tehnološki način”, kaže Stojanović.

Ona ističe da je svaka godišnjica neophodna da bi smo se svega toga setili, a pre svega zbog toga što je fašizam još uvek živ i što je veoma duboko u svim društvima i dodaje da smo elemente toga mogli da vidimo i u uslovima vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, svakodnevna upotreba termina fašizam u dnevno-političke svrhe devalvira vrednost i težinu te reči.

“Ukoliko svako ponašanje nazovete fašizmom, onda se gubi ta razlika šta to jeste, a šta to nije. A vrlo je važno da se to zna, i jedna grupa istoričara je stalno upozoravala na to kada je ovde došlo do revizije Drugog svetskog rata, kada je rehabilitovan pokret Draže Mihailovića, kada je to ušlo u udžbenike kao, maltene, pobednička strana. Mi smo tada ponavljali koliko je izuzetno važno ne izgubiti tu distancu između onoga što je antifašizam i onoga što je fašizam”, napominje Stojanović.

Dodaje da mi imamo nasilnu političku kulturu kao tradiciju, i da ona proizilazi iz autoritarnih sistema koji se ovde produkuju.

“One bakljade veoma podsećaju na one koje su “SS” snage preduzimale tokom tridesetih godina upravo plašeći ljude i stvarajući sliku o sopstvenoj snazi”, naglašava Stojanović.

Ona je ocenila da je potez predsednika Hrvatske Zorana Milanovića kada je napustio državni skup zbog natpisa “Za dom spremni” bio “izuzetno državnički”, kao i da je poslata jasna poliitčka poruka da to neće biti dozvoljeno.

“Bilo bi izuzetno važno da čovek od ovakvog političkog autoriteta kao što je Milanović nastavi sa ovakvim ponašanjem, to bi pomoglo celom regionu, jer to onda obesmišljava i ovdašnje strasti”, naglasila je Stojanović.

3 KOMENTARA

  1. Svako vidi i cuje sta zeli. Baklje smo nosili u bivsoj drzavi za praznik 29.Novembar i bile su simbol slobode, pobede ect. Sto se tice lupanja u metalno posudje, ono je ,,tekovina,, demonkratije, pa mora da gospodju Stojanovic podseca na nesto milozvucno i ugodno, dok nas vecinu podseca na varvarstvo.

Comments are closed.