“Onaj koji se poziva na broj 52, mogao bi da se seti i broja 290”: Rohanijev odgovor Trampu i stare rane između SAD i Irana koje još uvek peku…

1
Foto Profimedia

Iranski predsednik Hasan Rohani odgovorio je Donaldu Trampu na niz pretnji koje je američki predsednik izneo od trenutka kada je u Bagdadu likvidiran iranski general Kasem Sulejmani.

Rohani je za odgovor koristio Tviter, omiljenu društvenu mrežu, ako ne i omiljeni predsednički instrument Donalda Trampa.

“Nikada ne pretite iranskoj naciji”, stoji u prvoj objavi.

A tu je i objašnjenje. Podsećanje na stare rane – isti metod koji je koristio i najvažniji stanovnik Bele kuće.

“Oni koji se pozivaju na broj 52, takođe bi trebalo da se sete broja 290. # IR655”, napisao je Rohani u referenci na avion na letu broj 655 kompanije “Iran er” koji je jula 1988. godine oborio američki ratni brod iznad Zaliva, uz pogibiju 290 ljudi.

Tako je Rohani direktno odgovorio Trampu čije je spominjanje 52 lokacije za napad povezano sa istorijskim događajem koji Amerikanci pamte jednako dobro kao Iranci let IR655.

U ambasadi SAD u Teheranu, 1979. godine 52 američkih diplomata završilo je u zatočeništvu koje je trajalo 444 dana.

Ovih dana nema svaka reč rep, već fitilj.

U slučaju SAD i Irana, svaka reč ima i svoju istorijsku pozadinu.

1 KOMENTAR

  1. Nekako mi se čini da se sve ovo neće završiti verbalno. Otvorene pretnje, ucenjena Trampova glava,razne obostrane prozivke. EU kao i uvek, poziva samo jednu stranu na uzdržanost. Još to nije ozvaničeno, ali svima je jasno da ovo znači rat. Nedvosmisleno, ameri su u ratu, kao i svi njihovi saveznici, a tu pre svega mislim na engleze. Mislim da će upravo Velika Britanija biti prva na udaru, jer je, pogotovo London, prepun Iranskih doseljenika i migranata. To će biti teroristički napadi.

Comments are closed.