Ona je Jugoslovenka, nema veru, ni jezik: Kako je odbijena izborna lista Socijalista Crne Gore

2
Foto: Printscreen Youtube

Državna izborna komisija (DIK) odbila je listu Socijlaisti Crne Gore koju predvodi Snežana Jonica koja je na parlamentarnim izborima želela da se prijavi kao predstavnica manjinskog naroda – Jugosloveni, pišu podgoričke Vijesti.

DIK je odbio Jonicu jer “Jugosloveni” ne ispunjvaju uslove za manjinski narod – nisu nacija koja ima veru i jezik.

Osim toga, prema popisu iz 2011. godine u Crnoj Gori kategorija kao Jugosloveni ima 22, pa bi prihvatanje takve liste otvorilo prostor za zloupotrebe na sledećim izborima, kazao je izvor iz DIK-a.

Za odbijanje liste glasalo je sedam predstavnika DIK-a, uključujući i predstavnika Bošnjačke strake kao manjinske stranke, dok su bila uzdržana tri predstavnika DPS-a i član DIK-a iz NVO Građanske alijanse Zoran Vujičić.

Jonica je predala listu uoči isteka roka sa više od 300 potpisa, koliko je potrebno listama manjinskih naroda za učešće na izborima.

Da je DIK potvrdio listu Socijalista, Jonica bi iz budžeta dobila određen dio sredstava, a zatim bi se otvorilo i pitanje prelaska cenzusa – da li bi joj za ulazak u parlament bilo dovoljno oko 1.800 glasova kao predstavnicima Hrvatska manjine ili oko 4.500 hiljade koliko otprilike treba predstavnika Bošnjaka ili Albanaca.

Jonica u svom političkom delovanju nije do sada otvarala pitanje položaja Jugoslovena u Crnoj Gori, već je u okviru SNP prepoznata kao prosrpka političarka.

Tako je Jonica pre desetak godina napustila sednicu u Strazburu zajedno sa još tri člana SNP-a i Narodne stranke kada je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao da je realnost to što je Kosovo nezavisna država. 

2 KOMENTARA

  1. U mamu mu ebem, nema veru… Prava strahota. A da li se računa vera u to da će neki nekome pušiti kurac? Ooooo, srbsko novinarstvo, među šljivama.

Comments are closed.