“On ne sme, strahuje da će sutra izgubiti posao, biti pritvoren…”: Čupić o “ucenjenom” tužilaštvu

0
Foto: Printscreen N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić izjavio je u Novom danu da zakonom treba regulisati da, u vreme izbora, nikakve aktivnosti u unutrašnjem političkom životu ne smeju da se obavljaju, dok je govoreći o tužilaštvu, Čupić rekao da smatra da su mnogi “ucenjeni

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović pokušao je da bude duhovit, suočen sa pitanjem šta je radilo njegovo službeno vozilo u Lučanima 18. decembra na dan kada su u ovoj opštini održani lokalni izbori.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) smatra da je Mirović u izjavi za N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe. CRTA je podnela pozvalo je nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv Mirovića.

“On je priznao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina – da je zloupotrebio javne resurse kako bi se za partijske potrebe obračunavao sa političkim protivnikom”, rekla je u Novom danu Branković.

Profesor Čupić smatra da je odmah trebalo da bude pokrenut krivični postupak i da, s obzirom na funkciju, treba tražiti najveću kaznu. Dodaje da je Mirović istovremeno pokazao jednu vrstu arogancije i drskosti.

“Nje on to uradio sam, to je on dobio od glavnog čoveka. On pokazuje potpuno nepoverenje u zvanične institucije, policiju Srbije. Takođe, on se meša u nadležnosti u delu Srbije gde nikakve nadležnosti nema. On na mestu na kom se nalazi ne sme da vodi ličnu istragu”, kaže Čupić za N1 komentarišući Mirovićevo obrazloženje.

Čupić ocenjuje da je reč o tome da bi se pokazala odanost prema čoveku koji je uzeo svu vlast u svoje ruke.

“Kad bi se nekim amandmanom popravio zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, trebalo bi da stoji da odmah čovek na takvom položaju po sili zakona mora da napusti mesto. Da je moralan čovek, ako ima savesti on sam podnosi ostavku. Ali ako on to nema, to mora zakonski da se reguliše”, ističe Čupić.

Branković kaže da je CRTA, osim ove, podnela još 15 prijava.

“Dosadašnjim istraživanjem smo utvrdili da se, od 200 vozila koje smo zabeležili tokom izbornog dana u Lučanima, 18 vozila nalazi u javnom vlasništvu – javnih preduzeća, javnih ustanova na lokalnom nivou”, rekla je ona dodajući da istraživanje još nije gotovo.

Ona navodi da su samo za jednu krivičnu prijavu dobili odgovor od tužilaštva i to za vozilo opštinske uprave Šid.

“Odgovor Tužilaštva je bio vrlo interesantan – oni su odbacili prijavu zbog toga što je u tom trenutku bila ekipa opštine Šid kako bi uradili procenu uticaja uvođenja led rasvete u opštini Lučani”, navodi ona.

Čupić naglašava da zakonom treba regulisati da, u vreme izbora. nikakve aktivnosti u unutrašnjem političkom životu ne smeju da se obavljaju.

Govoreći o tužilaštvu, Čupić smatra da su mnogi “ucenjeni”.

“To je sistem ucena. Nešto je tu urađeno da on ne sme, da strahuje da će sutra izgubiti posao, biti pritvoren i ko zna šta još. To je moje sumnjičenje, čoveka koji razmišlja da jedna institucija koja je bitna za sprovođenje zakona ne funkcioniše. Ili sudovi. Ima stvarno sjajnih sudija i tužilaca, ali se pokazuje da su to samo odvažni pojedinci i da jedino na njima počiva nada u te institucije”, kaže Čupić.