“On je odabrao svoj kraj na vrhuncu moći. Odustao je od Zemlje koja se ne da popraviti i otišao da režira Nebo…”: Kako će kolege i prijatelji pamtiti Igora Vuka Torbicu

0
Printsreen/YouTube/Utisaknedelje

“Igor Vuk Torbica je bio Princ Teatra. Onako kako je Branko Miljković bio Princ Poezije. I posle Miljkovićevog tragičnog kraja ljudi su mislili da će se pojaviti neko sličan. I nije se pojavio. U ovim našim malim sredinama ne postoje dva Jovana Ćirilova, dve Borke Pavićević, dva Igora Vuka Torbice. On je odabrao svoj kraj na vrhuncu moći, onda kad je pokorio pozorište regiona i pokazao da je buduće vreme njegovo vreme”, reči su reditelja Kokana Mladenovića koje je napisao posle vesti o smrti Igora Vuka Torbice, tridesettrogodišnjeg reditelja, koju je sinoć prenela njegova porodica i prijatelji.

“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj”, objavili su oni.

“Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saopštenju.

Kokan Mladenović piše da su decenije koje dolaze morale da budu njegovo zvedzano vreme, a da je umesto toga on sebe prerano preselio u zvezde.

“U vremenima koja dolaze Igor Vuk Torbica bi morao biti idol i putokaz pozorišnim generacijama. Pošten, angažovan, lep i pametan, nalik još jednom svom sudrugu iz vremena tragedija, Ivi Loli Ribaru, naš je mladi prijatelj odustao od Zemlje koja se ne da popraviti i otišao da režira Nebo. Neka su ti mala sva sazvežda kojih ćeš se taći i neka je tvoj potpis na nebu vidljiv i kad neba više ne bude, dobri moj”, napisao je Kokan Mladenović.

Igor Vuk Torbica je bio Princ Teatra. Onako kako je Branko Miljković bio Princ Poezije. I posle Miljkovićevog tragičnog…

Posted by Alan Smithee on Среда, 17. јун 2020.

“Nek’ zvone, nek’ bruje, sve teška, sva zvona…”, napisala je glumica Branka Otašević koja je sa Igorom Vukom Torbicom sarađivala na predstavi “Krvave svadbe”

“Ja se sećam da si me pustio sa proba (i jutarnja i večernja), sedam dana pre premijere da slavim rođendan Vuka i Luke… I zahvalili su se jer su išli u Zoo vrt i u Beograd. I imali porodicu na okupu za njihov peti rođendan. Da. Neka stane sve kako Milena reče. Neka stane. Evo deo ekipe sa gostovanja, Kopar. Kakvo igranje. Bio si ponosan na nas, a ja znam da će 19. avgusta ‘Naše Svadbe’ biti neustrašive. Tvoje. Čućeš Nas. Naša Zvona, Teška… Nema te… Sad nek ‘ zvone, nek’ bruje sva teška, sva zvona…”, napisala je Branka Otašević.

Nek' zvone ,nek' bruje,Sva teška,sva zvona…Prije godinu dana..(slika)…Ja se sjećam da si me pustio sa proba (i…

Posted by Branka Otašević on Среда, 17. јун 2020.

Dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar Dimitrije Vojnov naveo je da je odlazak Igora Vuka Torbic nenadoknadiv gubitak za Srbiju i srpsko pozorište.

Reditelj Dino Mustafić napisao je na Tviteru da je Igor Vuk Torbica bio poseban reditelj, čovek, spreman da kritikuje postojeće sisteme, bez straha i pristrasnosti, da govori istinu.

“Njegov umetnički jezik je bio i društvena alternativa, drugačiji i bolji svet”, napisao je Mustafić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti reditelja Igora Vuka Torbice.

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam porodici i prijateljima Igora Vuka Torbice duboko i iskreno saučešće.

Vest o preranoj smrti ovog izuzetno talentovanog pozorišnog reditelja primljena je u Ministarstvu kulture i informisanja sa zaprepašćenjem i nevericom.

Igor Vuk Torbica ostavio je neizbrisiv trag u pozorištima u Beogradu, Srbiji i čitavom regionu. Publika je prepoznala i visoko cenila nesvakidašnji dar ovog izuzetnog umetnika koga je tek čekao vrhunac stvaralačke karijere. Zavesa sudbine, nepravedno spuštena nad životom Igora Vuka Torbice ostavlja srpsko pozorište i kulturu u žalosti”, navodi se u telegramu iz Ministarstva kulture i informisanja.

Igor Vuk Torbica ostavio je dva oproštajna pisma, prema pisanju Nova.rs. Jedno je namenjeno glumici Hani Selimović, a drugo profesorki Alisi Stojanović. Sadržaji pisama nisu poznati.

Rođen je u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

“’Hinkeman’, ‘Carstvo mraka’, ‘Mizantrop’, ‘Tartif’, ‘Tit Andronik’, ‘Bakhe’, ‘Krvave svadbe’, neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade “Hugo Klajn”.

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava “Pokojnik” dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je “Carstvo mraka” Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), “Razbijeni vrč” Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog “Don Žuana” (Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina), “Hinkemana” Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište “Gavela”).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu “Ardalion” za najbolju režiju za “Hinkemana”, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

“Hinkeman” je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

Telefonski broj Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.