Oktrivena nova francuska varijanta koronavirusa: “Početne analize ne sugerišu da je zarazniji ili smrtonosniji u odnosu na druge sojeve…”

0
Damien MEYER / AFP / Profimedia

Stručnjaci u Francuskoj istražuju novu varijantu koronavirusa koja je otkrivena u Bretanji na zapadu zemlje, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja, a prenosi Rojters.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je nova varijanta pronađena u grupi slučajeva u bolničkom centru u Lanionu, od kojih nekoliko nije otkriveno PCR testovima. Francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo da početne analize ne sugerišu da je mutacija zaraznija ili smrtonosnija od ranijih varijanti kovid-19.

“Istraga će biti sprovedena kako bi se utvrdilo kako ova varijanta reaguje na vakcinaciju i na antitela nastala tokom prethodnih infekcija koronavirusom”, navodi se u saopštenju regionalnih zdravstvenih vlasti Bretanje.

Naučnici takođe žele da istraže i to da li je ova varijanta možda otpornija na PCR testove, nakon što je nekoliko pacijenata najpre bilo negativno tokom PCR testiranja, a za koje se naknadno otkrilo da su pozitivni na osnovu uzoraka uzetih iz krvi ili detaljnih pregleda.

Testovi lančane reakcije polimeraze koriste se za direktno otkrivanje prisustva antigena, a ne prisustva imunološkog odgovora tela ili antitela.

Međunarodne agencije upozorene su na otkriće nove varijante.

Formiranje novih varijanti je prirodan proces jer se virusi vremenom razvijaju kako bi preživeli.

Trenutno se samo tri varijante novog virusa korona smatraju alarmantnim, a to su britanska, južnoafrička i brazilska varijanta.

Francuska vlada oduprla se pozivima na novu blokadu suočena sa sve većim brojem slučajeva infekcije, koji prelazi 20.000.