“Oksfordska vakcina stiže do kraja godine, sa 80 odsto uspešnosti”: Slovenački infektolog iz jedne od najvećih evropskih bolnica

0
Foto: Profimedia

Naučnici, lekari, ali i “običan svet”, svi očekuju i nadaju se da bi krajem ove godine na tržište mogla da dođe vakcina koja će “ubiti” COVID-19.

Najdalje u istraživanju sa ciljem pronalaska vakcine došao je Univerzitet u Oksfordu, koji u saradnji s kompanijom AstraZeneca razvija vakcinu protiv koronavirusa.

“Prema informacijama koje imamo radi se o dobroj vakcini i svi dosadašnji rezultati su pokazali da ta vakcina ima 80-postotnu učinkovitost”, rekao je za Slobodnu dalmaciju doktor Andrej Trampuž, specijalista infektologije i interne medicine, koji radi u berlinskoj bolnici “Charite”, koja je ujedno i najveća bolnica na Starom kontinentu.

“Naravno, uz toliku učinkovitost vakcine, da bi se stekao kolektivni imunitet trebalo bi u svetu ili Evropi vakcinisati između 50 i 60 odsto stanovništva.”

On je za hrvatske medije govorio i o padu smrtnosti u odnosu na broj zaraženih.

“To je jako dobra informacija. Međutim, ne treba smetnuti s uma da je bilo leto, ljudi su više boravili na otvorenom i više su oboijevali mladi ljudi, koji po pravilu imaju blaže simptome… Isto tako, naučili smo tokom proteklih meseci i da se ponašamo u skladu sa pandemijom…

Ako ​oboleli od koronavirusa brzo primi kiseonik, oporavak je bolji i brži, a ujedno imamo i nekoliko virusnih lekova koje upotrebljavamo u borbi protiv COVID-19. Taj procenat smrtnosti je i dalje izuzetno visok”, kaže dr Trampuž.

On je istakao i da je karantin u jednom periodu borbe sa virusom bio nužan, iako određeni pojedinačni rezultati pojedinačnih zemalja govore drugačije.