Dobra vest: Oksford i AstraZeneca nastavljaju razvoj vakcine nakon kratke pauze i obavljene nezavisne istrage

0
Foto: Profimedia

Ispitivanja oksfordske vakcine za koronavirus nastaviće se širom Velike Britanije, saopštio je univerzitet, a prenosi Indipendent.

To je objavljeno danas, nekoliko dana nakon što su zaustavljena ispitivanja zbog hitne istrage potencijalno rizičnih neželjenih efekata nakon što se jedan od dobrovoljaca koji je primo vakcinu razboleo.

Nezavisna istraga je završena i sledeći preporuke MHRA, ispitivanja će ponovo započeti na svim lokacijama na kojima su i ranije vršena, širom zemlje, navodi se u saopštenju univerziteta.

“Posvećeni smo bezbednosti učesnika naših ispitivanja i najvišim standardima ponašanja u našim studijama i nastavićemo da pažljivo nadgledamo zdravstveno stanje dobrovoljaca”, saoštili su sa Oksforda.

Oko 18.000 dobrovoljaca primilo je studijske vakcine kao deo ispitivanja.

Spomenuti dobrovoljac navodno je počeo da pati od neuroloških simptoma povezanih sa retkim upalnim poremećajem kičme nazvanim poprečni mijelitis.

AstraZeneca koja učestvuje u razvoju vakcine zajedno sa Oksfordom ranije je objavila da je pauza u ispitivanju napravljena “dobrovoljno” i da je to deo uobičajenih procesa u fazi razvoja leka ili vakcine, kada se kod nekog volontera pojave zdravstveni problemi.