Okrutno, nehumano i ponižavajuće: Asanž je “psihološki mučen”

1
Foto: Profimedia

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (47) bio je žrtva “psihološkog mučenja” zbog klevetničke kampanje koju su protiv njega vodili mediji, sudije i visoki političari, rekao je Nils Melzer, zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Nils Melzer, posebni istražitelj UN-a za mučenje, koji je posetio Asanža u zatvoru u Londonu 9. maja, izrazio je zabrinutost zbog novih američkih optužbi protiv osnivača Vikiliksa i još jednom pozvao Veliku Britaniju da ne dozvoli njegovo izručenje, prenose mediji.

Asanž zbog zdravstvenih razloga nije mogao juče da putem video linka učestvuje na saslušanju o zahtevu za izručenjem u SAD, rekao je njegov advokat Gert Pirs.

“Asanž je nekoliko godina bio namerno izložen postupno sve težim oblicima okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja, čiji se kumulativni efekti mogu opisati samo kao psihološko mučenje”, navodi Melzer u saopštenju.

Švajcarski profesor prava, nezavisni stručnjak, posetio je Asanža u zatvoru zajedno s dvoje medicinskih stručnjaka za mučenja i zlostavljanja. Oni su sa Asanžom razgovarali privatno i izvršili detaljnu medicinsku procenu njegovog stanja.

“Očigledno je da je Asanžovo zdravlje ozbiljno pogođeno krajnje neprijateljskim i arbitrarnim okružjem kojem je izložen više godina”, rekao je Melzer.

“Osim fizičkih bolesti, on pokazuje sve simptome tipične za dugotrajnu izloženost psihološkom mučenju, uključujući krajnji stres, hroničnu anksioznost i intenzivnu psihološku traumu”, dodaje švajcarski profesor prava.

SAD je zatražio Asanžovo izručenje pošto je 11. aprila uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je proveo sedam godina pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj. Švedska je početkom maja ponovo otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje. SAD ga terete za špijunažu.

1 KOMENTAR

  1. Čitalac Nedeljnika, Informera, SrBskog telegrafa i drugih sličnih popularno-naučnih publikacija...

    ““Očigledno je da je Asanžovo zdravlje ozbiljno pogođeno krajnje neprijateljskim i arbitrarnim okružjem kojem je izložen više godina”, rekao je Melzer….” …- Pa sad, sve je relativno: šteta što g. Asanž nije bio Rus i što nije radio u nekoj od ruskih tajnih službi, pa ruska dokumenta tih službi nije objavljivao urbi et orbi u svome Vikiliksu. NKVD, ili kako li se zove već – g. Asanžu bi dao jednomesečni nagradni odmor, pa i platio mu odmor na Krimu, na idiličnim plažama Crnog mora… A ne bi s njim postupao ovako kako to rade oni američki divljaci, pa i njihove sluge engleski policajci!

Comments are closed.