“Oko 700 osoba u Srbiji zna da je HIV pozitivno, ali se ne leči”: Otvoren besplatan telefonski broj za savete sa lekarima

0
Foto: Profimedia

Osobama zaraženim HIV virusom i njihovim najbližima, od sada je dostupan besplatan telefonski broj 0800-40-40-44 preko kojeg mogu direktno da razgovaraju sa lekarima, stručnjacima za HIV i AIDS.

Pozivanjem tog broja građani mogu dobiti sve važne informacije o toku bolesti, lečenju i rizicima vezanim za HIV od lekara Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, svakog radnog dana – ponedeljkom i četvrtkom od 12 do 18 časova, a utorkom, sredom i petkom od 12 do 15 časova.

“Procenjuje se da oko 700 osoba u Srbiji zna da je HIV pozitivno ali se ne leči. Ovaj projekat je posvećen pre svega njima i njihovim najbližima kako bi im pružili mogućnost da saznaju sve što je važno za tok bolesti i pružimo im preko potrebnu podršku”, rekla je lekarka Dubravka Salemović i dodala da će lekari, koji su veći deo karijere posvetili borbi sa HIV, biti svakodnevno dostupni preko tog besplatnog broja.

Načelnik Odeljenja za HIV i AIDS Klinike za infektivne bolesti Jovan Ranin je rekao da u Srbiji ima oko 3.100 HIV pozitivnih gradjana, ali da se na žalost ne leče svi uprkos činjenici da su dostupne efikasne terapije.

“Te ljude je važno ohrabriti da se uključe u lečenje jer čak 87 odsto pacijenata koje prima HIV terapiju uspešno se leče, odnosno sada su HIV negativni u krvi. I dalje imaju HIV infekciju, ali je virus u tkivima, ne razmnožava se i nema štetne efekte. To znači da ne mogu dalje da prenesu infekciju i da ti ljudi koji nemaju HIV u krvi žive 50 godina kvalitetnim životom bez progresije AIDS. HIV terapija u Srbiji je uspešna i može pomoći ljudima koji žive sa HIV infekcijom”, istakao je Ranin.