“Oko 150 migranata u Srbiji je van centara, u kretanju su. Hajde nađite mi jednog koji se naselio ovde…”

4
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS / slika iz arhive

Republički komesar za izbeglice i migrante Vladimir Cucić izjavio je danas da je tokom vanrednog stanja i zatvorenih granica zbog epidemije koronavirusa u Srbiji boravilo oko 9.100 migranata, ali da je više od 1.000 njih nakon što je ukinuto vanredno stanje otišlo iz zemlje.

Cucić je za RTS izjavio da je trenutno u prihvatnim centrima u Srbiji smešteno 7.700 izbeglica i migranata a da je oko 150 njih primećeno “u kretanju”, odnosno van ovih centara.

On je rekao da se u Srbiji nalazi i oko 800 migranata koji su vraćeni iz susednih zemalja, ali i da migrantima neće biti dozvoljeno da svi odjednom napuste prihvatne centre “da ne bi došlo do stampeda prema nekim susednim državama”.

Prema njegovim rečima od 2015. godine kroz Srbiju je prošlo oko 1,5 miliona migranata i izbeglica, sa Bliskog istoka i afričkih zemalja, ali niko od njih nije imao nameru da se nastanjuje u Srbiji, niti postoje takvi planovi.

“Ajte, nađite nekoga ko se naselio ako ga neko negde vidi”, rekao je Cucić i dodao da takvih slučajeva nema.

Prema njegovim rečima prisustvo vojske u Šidu, koja od pre nekoliko dana obezbeđuje migrantske centre, “neće ugroziti ničija prava, ni stanovništva, ni migranta”.

“Broj krivičnih dela meri se promilima u odnosu na broj koji je prošao. Oni su oprezni da nešto ne urade jer ne žele da ih to prati kada dođu u Norvešku, da je tamo negde obio prodavnicu”, rekao je Cucuć.

On je rekao da “imamo posla sa ogromnom grupom sezonskih radnika koji jedva čekaju da stignu tamo gde su pošli”, da će migranti verovatno nastaviti da prolaze kroz Srbiju zbog potražnje za radnom snagom u zapadnoevropskim zemljama, ali i da ne očekuje da će se ponoviti 2015. godina, kada je kroz Srbiju prošlo oko milion migranata.

(Beta)

4 KOMENTARA

  1. Ја овом човеку не верујем ни једну једину реч коју је изговорио. Јел тај Цуцић био некад у Шиду, Лозници, Обреновцу…?
    Додуше, плата је добра, издаја се увек добро плаћала док не стигне цех!

  2. Ovaj proća gluposti .Neka ode u Šimanovce Krnješevačka152 jedan ofarbani se oženio ima dvoje dece i radi na ovoj adresi

  3. Govnaaaaa lazljiva! !!! Pa više ih niko u Evropi ne želi. Čak je ustala i Danska i Holandija dve najliberalnije države! !!!!!Sta Hrvati,Madjari, POLJACI. ….SU KAO GLUPI ŠTO NEĆE DA ČUJU ZA NJIH. BIJU VRAĆAJU ZNAJU KAKVI SU TO ZLONAMERNI NEPOPRAVLJIVI NEKULTURNI LJUDI (NELJUDI)

  4. bas su oprezni, a na taj nacin sto im nasa policija ne pise prijave, samo ih puste i kazu nama je naredjeno da ih ne diramo. ovi sto su u centrima, u redu, ne prave probleme i tu ima dosta porodica sa decom. ali ovi koje nocu nadjes u sopstvenom dvoristu, pa covece..

Comments are closed.