Oko 100 žrtava, među kojima i civili, u sukobu Azerbejdžana i Jermenije

0
Foto Profimedia

Skoro 100 ljudi, uključujući civile, stradalo su uskobu između jermenskih i azerbejdžanskih snaga zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Samoproglašena republika prijavila je 84 vojne smrti od nedelje, kao i civilne žrtve. Azerbejdžan nije otkrio svoje vojne gubitke, ali je potvrdio sedam smrtnih slučajeva civila.

Ova oblast je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana, ali je pod upravom jermenskih vlasti od kraja rata 1994. godine.


Samoproglašena republika prijavila je 84 smrti od nedelje, uključujući civilne žrtve. Azerbejdžan nije otkrio svoje vojne gubitke, ali je potvrdio sedam smrtnih slučajeva civila, prenosi BBC.

U utorak je jermensko ministarstvo odbrane saopštilo da je azerbejdžanski dron pogodio putnički autobus u gradu Vardenis na istoku Jermenije. Nije bilo izveštaja o žrtvama.

Azerbejdžan je ranije rekao da su u jermenskom granatiranju u ponedeljak poginula dva azerbejdžanska civila, nakon što je dan ranije poginulo pet osoba iz iste porodice.

Ovo su dosad najžešće borbe u sukobima od 2016. godine, a Savet bezbednosti UN-a treba da održi danas hitne razgovore o tome.

I Jermenija i Azerbejdžan – koje su već mobilisali više vojnika i proglasili vanredno stanje u nekim oblastima – optužuju jedni druge za početak sukoba.